Att kvinnor tar ett större ansvar för livspusslet än män gäller inte bara i juletid, utan under hela året. Det har negativa konsekvenser för kvinnors karriär, lön och pension, skriver debattörerna.
Att kvinnor tar ett större ansvar för livspusslet än män gäller inte bara i juletid, utan under hela året. Det har negativa konsekvenser för kvinnors karriär, lön och pension, skriver debattörerna. Bild: SÖREN ANDERSSON / TT

Att kvinnor projektleder julen är ett skadligt mönster

Det ska handlas klappar, städas, laga mat, pynta granen och planeras resor för hela familjen. Och trenden är tydlig, 4 av 5 mammor uppger att de är julens huvudsakliga projektledare. Men det handlar om så mycket mer än om julen, skriver Therese Svanström och Helena Hellashjärta Magnusson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

8 av 10 mammor med unga barn säger att de är julens huvudsakliga projektledare i sin familj. Att kvinnor tar ett större ansvar för livspusslet än män gäller inte bara i juletid, utan under hela året. Det har negativa konsekvenser för kvinnors karriär, lön och pension.

När det nu är jul i stugorna är det mycket som ska ordnas. Det ska handlas julklappar, städas, laga mat, pynta granen och planeras resor. Men vem är det som håller ihop projektet och ansvarar för att allt blir gjort? Kvinnorna, att döma av hur män och kvinnor själva svarar.

TCO frågar varje år, med hjälp av Novus, vem som projektleder julen i sin familj. Svaret är alltid detsamma – kvinnor projektleder julen. Tydligast är det i familjer med unga barn, där 80 procent av mammorna uppger att de är julens huvudsakliga projektledare. Motsvarande siffra för papporna är 16 procent.

ANNONS

Kvinnor ska såklart inte behöva vara helt utslitna när julen väl kommer, men det handlar om så mycket mer än det. Kvinnor tar ett större ansvar för att livspusslet ska fungera i familjen, något som inte minst blir tydligt när barnen kommer. Då är kvinnor föräldralediga längre, vabbar mer och går i högre utsträckning än män ned i arbetstid för att lösa livspusslet.

Stora konsekvenser

Som tack för detta är kvinnor mer sjukskrivna, karriären påverkas negativt, löneutvecklingen bromsar in och i längden påverkar det även nivån på kvinnors pension. Det är allvarliga och långtgående konsekvenser.

Så här behöver det inte vara. Det både går och är önskvärt att ansvaret för livspusslet och arbetet i hemmet fördelas på ett mer jämställt sätt. Men då behövs flera olika insatser. Vi behöver tala om det i politiken, på arbetsplatsen och vid köksbordet. Samtalet i politiken måste handla om vilka reformer som behövs för att åstadkomma en större jämställdhet.

Eftersom ojämställdheten tar fart när barnen kommer föreslår TCO att det också är där de politiska reformerna bör riktas. TCO föreslår:

  • Inför en tredelad föräldraförsäkring, så att en tredjedel av dagarna går till vardera föräldern och en tredjedel kan fördelas fritt.
  • Inför tio föräldratidsdagar, för att lättare lösa livspusslet under barnens uppväxt. Styr om 90 dagar på lägstanivå till föräldrapenningdagar, att användas tio om året när barnen är tre till tolv år. Ersättningen bör vara 80 procent av inkomsten så att alla har reell möjlighet att ta del av dagarna.

På arbetsplatsen behöver samtalet fokusera på hur vi skapar ett arbetsliv som fungerar för både män, kvinnor och familjer. Och vid köksborden om hur vi fördelar arbetet hemma – under julen och under resten av året. Hjälps vi åt blir det bättre för alla.

ANNONS

Therese Svanström, ordförande TCO

Helena Hellashjärta Magnusson, Ordförande TCO Göteborg

ANNONS