Brasilien, Costa Rica, Indien, Kenya – alla med ikoniskt djurliv, har förbjudit nöjesjakt. Det är hög tid att Sverige upphör vara ett jaktparadis, skriver debattörerna.
Brasilien, Costa Rica, Indien, Kenya – alla med ikoniskt djurliv, har förbjudit nöjesjakt. Det är hög tid att Sverige upphör vara ett jaktparadis, skriver debattörerna. Bild: MIKAEL FRITZON / TT

Att dela ut priser till den som skjuter flest djur är inte viltvård

Just nu pågår tävlingen Rovdjurskampanjen, där vinnaren årligen dödar hundratals djur, vissa rödlistade, och blir utnämnd till ”årets viltvårdare”. Det är problematiskt att viltvård har blivit synonymt med jakt, skriver bland andra Magnus Orrebrant, ordförande Rovdjursföreningen.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Jakten har olika former i vårt land. Att jaga älg, hjort, rådjur och vildsvin för att tillvarata köttet är en gammal tradition. Jägare hjälper samhället vid trafikolyckor för att minska djurens lidande. Det finns dock en tredje grupp som enbart jagar för nöjes skull och ofta under allt annat än ansvarsfulla former.

Jägarkåren har under lång tid motiverat sin hobby med ”förvaltandet av viltstammar”. Utöver invasiva arter är många aspekter av jakten ett renodlat nöje eller optimering av jägarens övriga jakt genom att skjuta djur som konkurrerar om bytet.

”Underbar trofé”

Björnen är nära hotad enligt Artdatabanken och årets jakt eliminerar över 25 procent av stammen. Jens Gustafsson, riksvårdskonsulent på Jägarnas Riksförbund, kallade jakten i radio för ett ”kulturarv” och en ”underbar trofé och en fantastisk upplevelse för den som skjuter den”.

ANNONS

Minst 30 procent av de 1 350 000 vilda djur som årligen skjuts i Sverige tillvaratas inte utan lämnas i skogen eller eldas upp. Viltdatas statistik visar bara rapporterade fall och mörkertalet är stort. Reportage i media om högar med slängda djur är återkommande.

I Sverige finns företag som säljer jaktäventyr på lodjur och björn till troféjägare. Harar och rävar stressas i timmar för att träna drevhundar. Minst 60 000 rävar dödas årligen – djur som har ett egenvärde, minskar spridningen av fästingburna sjukdomar samt reducerar skador på skogen genom att hålla efter gnagare.

Att dela ut priser till dem som dödar flest djur är inte viltvård

Brasilien, Costa Rica, Indien, Kenya – alla med ikoniskt djurliv, har förbjudit nöjesjakt. Det är hög tid att Sverige upphör vara ett jaktparadis. Därför begär vi följande från regeringen:

– Förbjud renodlad nöjes- och troféjakt i alla former. Jakt som medför onödigt lidande, stress eller skador hos det jagade djuret eller syftar till renodlat nöje och troféer.

– Förbjud jakttävlingar. Att dela ut priser till dem som dödar flest djur är inte viltvård.

– Instifta en djurskyddslag för de vilda djuren. I Sverige saknar de ett eget skydd medan de i Norge, Finland och Danmark skyddas av lagen.

Slutligen har vi en uppmaning till Naturvårdsverket: Våga stå upp för de vilda djuren. De tillhör alla oss och inte bara de som jagar dem.

ANNONS

En undersökning via YouGov 2021 visade att en klar majoritet av svenskarna är emot nöjesjakt. Däremot har vi ett stort naturintresse, men det förbises av våra politiker för att i stället prioritera ren nöjesjakt.

Misha Istratov, samhällsdebattör, oberoende ambassadör för djur och natur

Magnus Orrebrant, ordförande Rovdjursföreningen

Yvonne Öhman, ordförande Nordulv

Hans Ring, Naturfotograferna

Johanna Parikka Altenstedt, grundare Djurens Röst i Sverige

Linda Devine, sakkunnig Svenska Djurskyddsföreningen

Anna Lundvall, sakkunnig Djurskyddet Sverige

Johan Beck-Friis, legitimerad veterinär

Douglas ”Dogge” León, artist

John Alvbåge, tidigare landslagsmålvakt för Sverige

Gurgin Bakircioglu, opinionsbildare

Rebecka Le Moine, riksdagsledamot för Miljöpartiet

ANNONS