Arenahaverierna visar hur akterseglat Göteborg är

Staden Göteborg har nu i snart ett decennium drivit en process kring arenafrågor som trots stora tillsatta resurser och mycket debatt återigen har avstannat. Det som konkret åstadkommits i Göteborg är att man rivit en av sina arenor, Lisebergshallen, utan att varken innan eller efter mäktat med att lösa en ersättningsarena. Det enda konkreta som kommit fram är en att beställa en utredning om ett tält i Frihamnen. Det är dags att utkräva ansvar, skriver Martin Bergström, affärsutvecklare.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

På tidsbegränsat bygglov i ett av norra Europas största stadsutvecklingsområden har man på allvar haft avsikten att frångå all ordinarie stadsplanering och genomföra en bedrövlig investering som saknar restvärde efter 10-15 år. Detta trots att ett flertal bättre lösningar presenteras med bättre ekonomi och säkrare genomförande till obefintlig risk. Slutsatsen att förslaget är förkastligt hade kunnat dras även utan utredning. Massa pengar i onödan, ingen lösning och tiden går. Det är verkligen dags att syna korten och utkräva ansvar från oss skattebetalare. För det finns som bekant ett antal liknande exempel och Björn Sisjö med flera trycker på en öm tå.

ANNONS

Göteborg har en historia och tradition som en av norra Europas främsta evenemangsstäder. Vi är många som har fantastiska minnen från storslagna arrangemang. Dessutom har vi haft förmånen att ha Sveriges absolut mest framgångsrika föreningar inom till exempel fotboll, ishockey och handboll som under sina glansdagar konkurrerat i den absoluta Europatoppen.

Enorm kommersiell potential

Men så hände något i omvärlden. Sporter har övergått från att vara amatöridrott till att idag vara professionell med enorm kommersiell potential och showbiz.

Arrangörerna är numera beroende av helt andra arenafunktioner och storlek än för 30 år sedan för att hävda sig i konkurrensen. Det behöver vara en upplevelse att besöka arenan även om man knappt är sportintresserad och ett nyttjande året om är nödvändigt. Servicenivån och kundupplevelsen måste stå i centrum, precis samma utmaning som hotell, restauranger och butiker har. Hänger man inte med i utvecklingen blir man akterseglad, vilket är vad Göteborg blivit på arenafronten. När andra städer byggt har vi gjort utredningar och rivit utan att komma ett enda steg framåt konkret. Konsekvensen är en långsam degradering av våra stolta elitföreningars konkurrenskraft och evenemangsstaden Göteborg som helhet.

Undermålig långsiktigt

Hur kunde då Göteborg bli så pass akterseglade? Svaret innehåller väldigt många aspekter med en gemensam röd tråd – organisationen, kompetensen och handlingskraften är och har varit alltför begränsad utan kunden och evenemangsstaden i fokus. Exemplet ”Nya” Gamla Ullevi, som stod färdig 2009, var redan vid sin invigning undermålig i ett långsiktigt perspektiv, även kortsiktigt enligt många och mig själv. För IFK Göteborg och alliansklubbarna en helt förkastlig konkurrenssituation med Friends Arena och Tele 2 Arena som måttstockar.

ANNONS

Samtidigt har ”stora” Ullevi inte tagits på allvar i den fleråriga utredningen kring evenemangsstråket som fortsatt står och stampar. Fokus borde här flyttas till Ullevi samtidigt som ”nya” Gamla Ullevi kunde betraktas som en fin inkomstbringande byggrätt. Och kanske finns en framtid med ett ombyggt Scandinavium? Om man dessutom omgående finner långsiktigt hållbar lösning för nya Lisebergshallen på annan plats är alla hittills svårlösta parametrar i evenemangsstråket lösta om man kan nöja sig med en ordinär kostnadseffektiv simhall vilket ju behovet är med ett kommunalt finansierat äventyrsbad vid Liseberg.

Rätt tänkt hade istället den tilltänkta mellanarenan i evenemangsstråket omgående kunnat finna sin plats på Kviberg, ett idrottsområde så stort att hela Heden skulle få plats på en bråkdel av ytan, bara 10 minuters resa med spårvagn från centrum

Historien kring Lisebergshallen är beklämmande då konsekvensen varit känt i 13 år. För att begripa hur illa detta faktiskt skötts måste man gå in på detaljer som inte finns utrymme till i denna text, men det är ett väldigt talande exempel på en vanskött process som lett fram till en seriös plan med ett tält. På vägen fram har staden bland annat missat en helt nybyggd privatfinansierad arena på Kviberg och även fått en seriös hyresoffert i existerande arena på Kviberg (GP 22/1-2020). I Fastighetskontorets markanvisningstävling våren 2018, för existerande byggrätt på Kviberg, inkom ett förslag på en ny privatfinansierad Lisebergshall som uppfyller SHE krav. Denna markanvisning drogs på oklara grunder tillbaka varefter Vänsterpartiet med Bettan Andersson (vid tiden även ordförande i IoFF och Got Event) mitt i valrörelsen annonserade idén att staden själva skulle bygga (GP 5/9-2018).

ANNONS

Dåliga kompromisser

Två år senare står man återigen med en projekterad kommunal hall som inte uppfyller kravspecen. Parallellt har man gett Higab i uppdrag att utreda en temporär tältkonstruktion i Frihamnen. Rätt tänkt hade istället den tilltänkta mellanarenan i evenemangsstråket omgående kunnat finna sin plats på Kviberg, ett idrottsområde så stort att hela Heden skulle få plats på en bråkdel av ytan, bara 10 minuters resa med spårvagn från centrum.

Konsekvensen av alla dåliga kompromisser utan riktig samordning eller handlingskraft blir en nedåtgående spiral. Ett alternativ är att man erbjuder marknaden rätt förutsättningar och släpper krafterna fria. Helt enkelt tävlingar där kommunen är öppna med sina behov samt premisser för de hyresavtal man är beredd att gå in i.

Korten skall snart synas igen, dags att börja leverera nu Göteborg.

Martin Bergström, fristående affärsutvecklare

ANNONS