Under barmarkssäsongen ställs höga leveranskrav på skogsbruket. För att klara trycket är sektorn beroende av arbetskraftsinvandring, skriver debattören.
Under barmarkssäsongen ställs höga leveranskrav på skogsbruket. För att klara trycket är sektorn beroende av arbetskraftsinvandring, skriver debattören. Bild: Vidar

Arbetskraftsinvandring avgörande för skogsbrukets överlevnad

Just nu pågår en offensiv mot arbetskraftsinvandringen i Sverige. Den grundar sig i okunskap som samtidigt kan omöjliggöra skogsbrukets genomförande, skriver bland andra Mats Sandgren, Gröna arbetsgivare.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

I den gröna omställningen bidrar skogen med bland annat biogas, möbler, diesel och förpackningar, men framför allt som en viktig pusselbit i arbetet mot koldioxidutsläppen. Ändå vill man, mot bättre vetande sätta käppar i hjulen för ett fungerande skogsbruk.

Utan arbetskraftsinvandring skulle de föregående säsongernas skogsvård inte ha kunnat genomföras

Utan arbetskraftsinvandring skulle de föregående säsongernas skogsvård inte ha kunnat genomföras. Våra medlemsföretag erbjuder kollektivavtalade löner till säsongsarbetande personer från andra länder. De i sin tur planterar och röjer våra skogar. Det är en grundförutsättning för hög koldioxidbindning att skog planteras och sköts så att den producerar stora volymer råvara till hållbara produkter.

Det som många tycks missa är att merparten av Sverige fryser till och täcks av snö under långa perioder av året. Därför ställs extremt hårda krav på skogsbruket att leverera under barmarksperioden. Och det görs huvudsakligen av utländsk arbetskraft.

ANNONS

Nej, skogens säsongsarbetare jobbar inte sex månader i Sverige för att sedan flytta hit med hela sin familj och leva på bidrag

Nej, skogens säsongsarbetare jobbar inte sex månader i Sverige för att sedan flytta hit med hela sin familj och leva på bidrag. Inom skogsbruket kommer det varje år personal från andra länder som arbetar upp till sex månader, gör ett gott jobb, tjänar pengar, bidrar till att stärka det svenska skogsbruket, varefter de åker hem för att förhoppningsvis tillåtas komma tillbaka.

Oumbärligt för grön omställning

När nu röster höjs för att begränsa arbetskraftsinvandringen än mer, riskerar det inte bara våra medlemsföretags verksamheter. Det riskerar också att omöjliggöra den gröna omställning som vi står inför. Utan skog med hög tillväxt begränsas klimatnyttan. Vi behöver snarare mer arbetskraftsinvandring, inte mindre.

För sanningen är den att den skog som för 25 år sedan planterades av lovfirande gymnasieelever i dag inte gör det. Det är heller inte någon kö av arbetslösa som vill röja skog. Skogsbruket kan inte vänta på en eventuell attitydförändring. Skogsvården måste genomföras varje år för att uppfylla skogsvårdslagens krav.

Arbetskraften måste tillåtas komma, var den än går att hitta, så att våra medlemsföretag kan fortsätta utöva och utveckla skogsbruket. Utan detta försvåras och begränsas den gröna omställningen avsevärt. Billiga politiska poäng kan inte få äventyra den kanske enskilt viktigaste pusselbiten i vår gröna omställning, nämligen skogens tillväxt!

ANNONS

Mats Sandgren, ordförande Gröna arbetsgivare

Kenneth Söderström, Qvarnsjö Skogstjänster AB

Joakim Gustafsson, Svensk Skogsservice AB

Jonas Lantz, Lantz Skogsvård AB

René Schiller, Håxås Skogstjänst AB

Johan Gotthardsson, Gottes Skog & Röj AB

Ivo Krsek, Alfa Skogsservice AB

ANNONS