Hotat. Den biologiska mångfalden i Amazonas saknar motstycke. Ett område lika stort som Frankrike ska nu avverkas för att ge plats åt nya betesmarker och foderodlingar, skriver Jonas Paulsson.
Hotat. Den biologiska mångfalden i Amazonas saknar motstycke. Ett område lika stort som Frankrike ska nu avverkas för att ge plats åt nya betesmarker och foderodlingar, skriver Jonas Paulsson. Bild: Rodrigo Abd / AP

AP-fonderna göder en ekologisk kollaps

Vilda däggdjur utgör bara fyra procent av alla däggdjurs biomassa på vår jord. Köttindustrin driver den snabba utvecklingen mot en global ekologisk kollaps. Därför är det orimligt att AP-fonderna, köper aktier i köttföretag. De bör i stället leda utvecklingen mot en vegonorm på den finansiella marknaden, skriver Jonas Paulsson, Köttfri måndag.

ANNONS

Den biologiska mångfalden i Amazonas saknar motstycke. Ett område lika stort som Frankrike ska nu avverkas, enligt Brasiliens kommande jordbruksminister Tereza Cristina. Det brasilianska företaget JBS, världens näst största köttproducent, driver regnskogsskövlingen i jakt på nya betesmarker och foderodlingar. Både första och tredje AP-fonderna äger aktier i JBS. Det är en miljöskandal av enorma dimensioner.

Det är anmärkningsvärt att AP- fonderna satsar på köttföretag som allvarligt skadar de tre kärnvärden som ska styra deras investeringar

Nyligen, på Web summit i Lissabon, sa Christiana Figueres, före detta FN-klimatchef, att kött på sikt bör förbjudas på restauranger. Hon konstaterade att av den totala ytan på jorden som används till matproduktion förbrukas 80 procent på produktion av animalier. Det vilda djurlivet trängs undan. Studien The Biomass Distribution on Earth, publicerad i National Academy of Sciences, visar att 96 procent av däggdjurens biomassa utgörs av boskapsdjur och människor.

ANNONS

Leder markförstörelsen

I FN-rapporten Livestock’s Long Shadow framgår att köttindustrin är en huvudorsak till markförstörelse, skogsskövling, vattenförorening, vattenbrist och förlorad biologisk mångfald. I rapporten slås fast att djurhållningen är en av de två eller tre störst bidragande faktorerna till alla våra mest allvarliga miljöproblem.

Första, andra, tredje och fjärde AP-fonderna äger aktier i världens största köttproducent, amerikanska Tyson Foods, och i hamburgerjätten McDonalds. AP-fonderna har genomfört en väsentlighetsanalys i vilken det framkommer att dessa tre frågor är högst prioriterade: indirekt miljöpåverkan, indirekt klimatpåverkan och mänskliga rättigheter. Det är ytterst anmärkningsvärt att AP-fonderna satsar på köttföretag som allvarligt skadar de tre kärnvärdena som ska styra investeringarna.

Oetiskt investera i köttföretag

Det pågår en internationell kampanj för att få finansiella institutioner och regeringar att sluta finansiera fossila energikällor. Irlands regering fattade i somras beslutet att som världens första regering sälja av alla tillgångar i fossila energiföretag. Det är hög tid att vi också börjar betrakta köttföretag som JBS, Tyson Foods och McDonalds som oetiska investeringsalternativ som ansvarsfulla ägare bör undvika.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS