Ansvarslöst att säga ja till vindkraft och döda svenskt yrkesfiske

Johan Trouvé och Daniel Badman skriver om varför man bör säga ja till vindkraft. Billig el ska produceras och det är ju bra, men bör alla vindkraftsprojekt verkligen realiseras? skriver Peter Ronelöv Olsson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

20/11 Ansvarslöst att säga nej till vindkraft och äventyra viktiga investeringar

I artikelns slutkläm skriver de att prövningen är saklig och mycket noggrann. Är det verkligen så? Nej, Sverige saknar en fungerande ordning för hur tillståndsprövningen av marin vindkraft ska ske, det är därför frågan för närvarande utreds. Den nuvarande situationen är katastrofal. Trouvé och Badman förefaller förblindade av vindkraftens förträfflighet.

De skriver vidare att tillstånd inte ges om vindkraftens påverkan på omgivningen är stor – är det sant? Nej, det är inte sant. Regeringens beslut att i all hast (möjligen på grund av den sänkta reduktionsplikten och för att framstå som ”miljövänliga”) bevilja tillstånd till de havsbaserade vindkraftsparkerna Kattegatt Syd och Galene bekräftar att påståendet är osant. Kattegatt Syd och Galene är en dödsstöt för det kvarvarande halländska yrkesfisket.

ANNONS

Ingen representant för den havsbaserade vindkraftsindustrin har inlett dialog med svenskt yrkesfiske innan man valt lokalisering. Ingen. Vi från svenskt yrkesfiskes sida är inte motståndare till marin vindkraft, vi är däremot motståndare till vindkraftsparker på våra fiskeplatser. Man stjäl våra bästa fiskeplatser för marin vindkraft och möjliggör för odefinierade företag att tjäna pengar och marken tillhandahålls gratis.

För närvarande bereder Länsstyrelsen i Västra Götaland förslag till beslut till regeringen av två vindkraftsparker i Skagerrak: Posiedon och Mareld.

Yrkesfisket i Västra Götaland har alltid varit viktigt och är en del av länets identitet, i länet finns landets största livsmedelsindustri med inriktning på beredning och produktion av fisk och fiskprodukter. På länsstyrelsens hemsida står att man arbetar för ett levande yrkesfiske. Man kan ju tro att landshövdingen borde värna även yrkesfisket, men det förefaller som om så inte är fallet. Vad är västkusten utan skaldjur och vad händer med kustkulturen utan yrkesfisket? Om vindparker byggs i Skagerrak försvinner räkfisket och fiskauktionerna.

Peter Ronelöv Olsson, ordförande SFPO

ANNONS