Med nuvarande rättspraxis ersätter inte staten kommunen för kostnader om vi låter de unga bo kvar hos oss. Det behöver ändras, skriver debattörerna.
Med nuvarande rättspraxis ersätter inte staten kommunen för kostnader om vi låter de unga bo kvar hos oss. Det behöver ändras, skriver debattörerna.

Ändra reglerna för ensamkommande barn

Vi vill se en mer human lösning för ensamkommande som fyller 18 under asylprocessen eller skrivs upp i ålder. Vi behöver också en hållbar lösning för kommunernas kostnader och inte tvingas fatta inhumana beslut, skriver kommunstyrelsen i Lerum i ett öppet brev till Morgan Johansson (S) och Migrationsverket.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Vi vädjar till er, Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister, och Mikael Ribbenvik, tillförordnad generaldirektör för Migrationsverket, att ändra reglerna för ekonomisk kompensation till kommunerna. Det handlar om att kunna förändra förutsättningarna för de ungdomar som fyller 18 år innan beslut om asylansökan tas, samt de ensamkommande barn och ungdomar som får avslag på asylansökan och samtidigt skrivs upp i ålder. Dagens regelverk hänger inte med i den utveckling vi har. Det sätter enskilda unga vuxna och oss kommuner i en svår och olycklig situation, där vi som kommun anser oss tvungna att fatta inhumana beslut.

När ungdomarna skrivs upp i ålder eller fyller 18 år ändras förutsättningarna för dem totalt. De rycks upp från sitt sammanhang, skola och det nätverk som byggts upp i närmiljön. De unga som väljer att överklaga Migrationsverkets beslut ska flytta från sitt boende i kommunen till Migrationsverkets asylboende, i avvaktan på domstolsprocessen. En process som kan bli utdragen. Hur garanterar Migrationsverket att de unga vuxna får en kvalitativ vardag i asylboendet? Hur arbetar Migrationsverket för att de unga ska kunna gå kvar i skolan i väntan på beslut?

ANNONS

Får inte ersättning

Med nuvarande rättspraxis ersätter inte staten kommunen för kostnader om vi låter de unga bo kvar hos oss. I Lerums kommun har vi hittills låtit dem stanna. Vi vill kunna agera humant och för en bra integration. Men vi ser hur det blir en alltmer ohållbar ekonomisk situation för oss som kommun. Hur löser vi det tillsammans? Om de unga vuxna lämnar kommunen tar Migrationsverket kostnaden. Vi vill att Migrationsverket tar kostnaden även om de unga vuxna får stanna i kommunen under processen. Den samhällsekonomiska kostnaden blir inte större, snarare tvärtom.

Vi vädjar till er att ändra Migrationsverkets regler och riktlinjer. Vi vill se en mer human lösning för den enskilde som lever i en utsatt situation. Vi vill hitta en ekonomiskt hållbar lösning för oss kommuner som vill ta vårt humana ansvar.

Låt de unga vuxna stanna där de skapat ett sammanhang och en vardag, och ersätt kommunerna ekonomiskt. Då skapar vi större trygghet för individen, och en mer human tillvaro under den tid överklagningsprocessen pågår.

Dennis Jeryd (S)

Alexander Abenius (M)

Rutger Fridholm (MP)

Lill Jansson (L)

Ralf Dahlgren (SD)

Eva Anderson (C)

Anette Holgersson (V)

ANNONS

Christian Eberstein (KD)

ledamöter i kommunstyrelsen, Lerums kommun

ANNONS