Anderssons polariserande retorik spär på politikerföraktet

Sedan valet har Magdalena Anderssons (S) retorik genomgått en dramatisk förändring. Den sjätte maj skrev hon en debattartikel i DN där hon påstod att “SD:s högerregim” hotar demokratin. Det är få som påstår att den förra S-regeringen i själva verket skulle ha varit en sminkad V-regering. Den här retoriken leder bara till att politikerföraktet ökar, skriver Hannes Snabb.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Tidigare ville Magdalena Andersson gärna framstå som den vuxna i rummet, men efter en resa till Washington har hon kommit hem med en helt ny retorik. Den 22 juni publicerade hon ett inlägg på sin Facebook-sida där hon påstod att regeringen försöker tysta henne. Hon delade också en bild på sitt ungdomsförbund där några medlemmar hade tejpat för sina munnar och stod med bakbundna händer. Budskapet var tydligt – Sverige håller på att förvandlas till en diktatur.

Bakgrunden till inlägget var regeringens tillsatta utredning som ska titta på huruvida det är lämpligt för politiska partier att bedriva spelverksamhet. För inte så länge sedan var Socialdemokraterna, tillsammans med Svenska Spel, ensamma om att få bedriva spelverksamhet på internet. I dag är spelmarknaden mer öppen och det är fritt fram även för övriga partier att etablera spelbolag. Det skulle fler kunna nyttja om man såg det som den bästa lösningen. Men kvar kvarstår faktumet att politiska partier bedriver näringsverksamhet på samma spelplan som de själva beslutar om. Där borde man i stället välkomna en debatt om huruvida det är lämpligt eller inte.

ANNONS

Allvarliga anklagelser

Under våren har det dock kommit fler allvarliga anklagelser från Magdalena Andersson. Den sjätte maj skrev hon en debattartikel i DN där hon påstod att “SD:s högerregim” hotar demokratin. Så sent som måndagen den 19 juni upprepade hon sin retorik i en debattartikel i Expressen där hon ständigt benämnde M/L/KD-regeringen för “SD-regeringen”.

Det är naturligtvis möjligt att man kan ha olika uppfattningar om regeringens politik. Även Liberala Studenter är ofta kritiska till den. Men det gäller just politiken i sak. Det är få som påstår att den förra S-regeringen i själva verket skulle ha varit en sminkad V-regering. Just därför riskerar Magdalena Anderssons retorik, där hon ständigt underminerar regeringens legitimitet, snarare att leda till att politikerföraktet ökar. Det är allvarliga anklagelser att ständigt antyda att den nya regeringen skulle drivas av en dold agenda som har i syfte att montera ned demokratin.

Om det regelbundet ropas varg kommer ingen lyssna när vargen faktiskt är här

Socialdemokraterna står för något som inte kan betraktas som annat än allvarliga retoriska övertramp som i längden riskerar att polarisera debatten ytterligare. Magdalena Andersson borde i stället sträva efter att återigen bli den vuxna i rummet. Om det regelbundet ropas varg kommer ingen lyssna när vargen faktiskt är här. Att skapa ett polariserat debattklimat och använda ogrundade påståenden är inte värdigt en före detta statsminister. Det borde även Magdalena Andersson veta om.

ANNONS

Hannes Snabb, riksordförande Liberala Studenter

ANNONS