Allvarligt att man vill tysta ner problemen på Frölundaskolan

Denna kompakta ovilja att ta tag i problemen är ett av de viktigaste skälen till att så många barn och ungdomar i Göteborg går igenom grundskolan utan att nå kunskapsmålen, skriver Axel Josefson och Nina Miskovsky.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Göteborg har fem av Sveriges tio sämsta grundskolor. Ingen annan kommun har ett så dåligt facit. Allra sämst skolresultat har Frölundaskolan där endast 23 procent eller 7 av 30 elever går ut nian med godkända betyg. Det är ett gigantiskt svek mot de barn och unga som går på skolan.

Tyvärr stannar inte problemen vid dåliga skolresultat. Under hösten har vi moderater blivit kontaktade av ett antal lärare och annan personal på skolan. De har berättat om bland annat ökande försäljning och bruk av narkotika, våld och misshandel, rekrytering av barn till kriminella nätverk, arbetsmiljöproblem och en utbredd tystnadskultur. Totalt är vi nu uppe i över tio vittnesmål.

ANNONS

Att studieresultaten är dåliga är något som borde leda till självrannsakan hos alla partier. Tyvärr verkar det som om den allmänt låga nivån tillåts ursäkta rent katastrofala resultat i ett av våra socioekonomiskt mest utsatta områden. I de flesta andra kommuner skulle det väcka ramaskri om man hade en skola bland de tio sämsta i landet. I Göteborg har vi som sagt fem.

Föreslagit genomlysning

Vi har föreslagit en ordentlig genomlysning för att komma till rätta med situationen på Frölundaskolan. Vi utesluter inte några åtgärder – alltifrån en uppdelning av exempelvis låg-, mellan- och högstadium, att någon annan aktör tar över driften eller, i värsta fall, att skolan läggs ner. En sådan åtgärd kräver givetvis att det finns fullgoda alternativ för eleverna på skolan.

Vårt förslag har mötts av både ris och ros. Några menar att skolan är på rätt väg och att skolledningen behöver mer tid. Andra säger att situationen till och med är värre än hur vi har beskrivit den. Några konkreta belägg som motsäger kritiken har dock inte framkommit.

Vad som definitivt har förstärkts i och med publiciteten är signalerna om en besvärande tystnadskultur. I några fall har människor helt slutat att prata, i andra har man plötsligt ändrat sin beskrivning. Vi har även fått uppgifter om att anställda uppmanats att inte tala med media. Vi vet också att det finns representanter för kriminella nätverk på och runt Frölundaskolan och vi kan inte utesluta att det förekommer otillåten påverkan, vilken i sin tur bidrar till tystnadskulturen.

ANNONS

Vi har även fått uppgifter om att anställda uppmanats att inte tala med media

Detta till trots står alla andra partier i Göteborg fast vid att skolan är på rätt väg samt att skolledningen behöver tid och arbetsro. Mot våra många samtal med tiotalet anställda på skolan ställer de sina egna, pliktskyldiga förfrågningar till rektorn och förvaltningen. Vad hade de väntat sig för svar?

Denna kompakta ovilja att ta tag i problemen är ett av de viktigaste skälen till att så många barn och ungdomar i Göteborg går igenom grundskolan utan att nå kunskapsmålen. Det är som att stora delar av politik och förvaltning har parkerat sig i ett slags ekokammare där alla söker efter bekräftelse på att det de alltid gjort är bra och inget nytt behöver göras. Samtidigt lämnar årligen tusentals elever Göteborgs grundskolor utan fullständiga betyg. Det är ett svek som växer för varje år. Då kan vi inte låta bli att reagera.

Nina Miskowsky (M), oppositionsråd med ansvar för sociala frågor

Axel Josefson (M), oppositionsråd

ANNONS