Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi).
Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi).

Allvarliga neddragningar i välfärden fel väg

Göteborg befinner sig i en högkonjunktur, trots det väljer de borgerliga partierna att montera ner välfärden. Att de samtidigt säger sig värna kärnverksamheterna klingar falskt, skriver Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Göteborgs ekonomi, 21/2

De borgerliga partierna har varit i opposition under 24 år medan Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Socialdemokraterna har styrt i Göteborg. Under de senaste åren har vi rödgrönrosa partier satsat stora pengar på att bland annat ta bort förskolekön, höja de lägsta lönerna, höjt kvaliteten inom äldreomsorgen, satsat en halv miljard på grundskolan, kraftigt ökat byggtakten och påbörjat många viktiga omställningar till ett ekologiskt hållbart samhälle.

Vi är stolta över allt vi har åstadkommit för Göteborgs invånare. Däremot är vi inte nöjda, välfärden behöver fortsätta att stärkas och staden behöver klimatomställas för att få en långsiktigt hållbar utveckling.

De borgerliga partiernas budget leder till en rad allvarliga besparingar på välfärden och de kärnverksamheter de säger sig värna.

De borgerliga partiernas budget leder till en rad allvarliga besparingar på välfärden och de kärnverksamheter de säger sig värna. Äldreomsorg, förskola, skola, socialtjänst och miljöarbetet drabbas hårt av den hyvling som de gör på verksamheten. Dessutom kommer flera andra sociala och förebyggande verksamheter tvingas stänga, trots att vi befinner oss i en av de starkaste högkonjunkturerna på mycket länge.

Nedskärningarna kommer samtidigt som de borgerliga väljer att höja kostnaderna för kollektivtrafikresenärerna i Göteborg med 135 kronor för månadskorten och höja avgiften för alla föräldrar med barn i förskolan.

När vi rödgrönrosa styrde Göteborg lät vi de kommunala bolagens vinst i viss mån bidra till att stärka välfärden. Till skillnad mot privata bolag där vinsten går till aktieägarna.

När vi rödgrönrosa styrde Göteborg lät vi de kommunala bolagens vinst i viss mån bidra till att stärka välfärden. Till skillnad mot privata bolag där vinsten går till aktieägarna. Vi tycker det är rimligt att en del av vinsten från bland annat Göteborg Energi eller Göteborgs hamn kan gå till kommunen. Det handlar bland annat om investeringar i skolor, förnybar energi, personalen inom välfärden och till fritidsgårdar.

De borgerliga partierna försöker få det att framstå som att vi rödgrönrosa misskött finanserna.

De kunde inte vara längre från sanningen. Göteborg har de högsta kreditbetygen från ratinginstituten och har under de senaste åren radikalt minskat sin låneskuld och flera år i rad gjort miljardöverskott. Ekonomin är välskött och tillgångarna stora.

Det är sorgligt att de borgerliga partierna lägger så mycket krut på att kritisera oss. I stället borde de fokusera på att stärka de kärnverksamheter de säger sig värna, men som de i stället påbörjat nedmonteringen av.

Daniel Bernmar (V)

kommunalråd Göteborg

Karin Pleijel (MP)

kommunalråd Göteborg

Stina Svensson (Fi)

gruppledare Göteborg