Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det är lätt att tänka på funktionsnedsättning som något man har eller förvärvar från unga år, men alla personer med funktionsnedsättning tillhör Allmänna arvsfondens målgrupp – även när funktionsnedsättningen kommit med åldern, och funktionshinder är såväl fysiska som psykiska, skriver debattören. Bild: Johanna Norin/TT
Det är lätt att tänka på funktionsnedsättning som något man har eller förvärvar från unga år, men alla personer med funktionsnedsättning tillhör Allmänna arvsfondens målgrupp – även när funktionsnedsättningen kommit med åldern, och funktionshinder är såväl fysiska som psykiska, skriver debattören. Bild: Johanna Norin/TT

Allmänna arvsfonden stöttar redan äldre ekonomiskt

Lena Palm har skrivit en angelägen och gripande debattartikel som berör oss alla. Medel ur Allmänna arvsfonden kommer redan äldre tillgodo. Allmänna arvsfonden stöder utveckling av nya metoder och arbetssätt för att öka delaktighet och tillgänglighet för äldre personer med funktionsnedsättning i samhället, skrivre Håkan Ceder, ordförande för Arvsfondsdelegationen

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

17/5 Bristerna i äldrevården ledde till att mamma fick covid-19 och dog

Allmänna arvsfonden har tre målgrupper, det är barn, unga och personer med funktionsnedsättning. Det är lätt att tänka på funktionsnedsättning som något man har eller förvärvar från unga år, men alla personer med funktionsnedsättning tillhör Allmänna arvsfondens målgrupp – även när funktionsnedsättningen kommit med åldern, och funktionshinder är såväl fysiska som psykiska.

Vi ser att för få personer känner till detta och därför genomför Allmänna arvsfonden sedan 2019 en särskild satsning, Ålder är inget hinder, för att stimulera till fler nyskapande och utvecklande projekt som bidrar till ökad delaktighet och tillgänglighet i samhället för äldre med funktionsnedsättning.

Minska äldres psykiska ohälsa

Exempel på projekt som utvecklar metoder för att minska äldres psykiska ohälsa är Tillsammans för psykisk hälsa – senior. I detta projektet samverkar folkbildningen, ideella aktörer, kommun och region i syfte att minska den psykiska och existentiella ohälsan bland äldre personer. Målgruppen utbildas till samtalsledare där äldre möter äldre och där de svåra samtalen kan föras.

Ett annat exempel på ett projekt för äldre är Studieförbundet Vuxenskolan Kalmar län som genomför projektet Läslust – hela livet. Projektet syftar till att kompetensutbilda Studieförbundet Vuxenskolans högläsare i Kalmar som efter genomgången utbildning kan erbjuda personer med demens och boende inom äldreomsorgen en stunds avkoppling med fängslande och berikande berättelser. En digital kunskapsbank ska utvecklas med material, filmade föreläsningar och författarmöten i syfte att vara ett praktiskt hjälpmedel för både verksamma och nytillkomna högläsare över hela landet.

Allmänna arvsfonden vill stimulera till fler nyskapande och utvecklande projekt som bidrar till ökad delaktighet och tillgänglighet i samhället för äldre med funktionsnedsättning.

Håkan Ceder Ordförande för Arvsfondsdelegationen