Alliansens skattesänkningar har ökat orättvisorna i stan

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Jag har förståelse för att centerpartisterna Nordin, Lindblad och Jovell inte har insyn i utvecklingen i Göteborg då deras parti inte har tillräckligt många röster för att sitta i kommunfullmäktige. Men det förvånar mig att skribenterna tror att Göteborg är en isolerad ö. Självklart påverkas Göteborgs invånare av Alliansregeringens politik. Om den nationella politiken inte påverkade Sveriges näst största stad hade våra respektive partier knappast ställt upp i riksdagsval.

I höstbudgeten lägger Alliansregeringen 27 gånger mer pengar på skattesänkningar till välbeställda än till skola, vård och omsorg. Resultatet är försämrad kvalitet i välfärden, i Sverige och i Göteborg. Äldreomsorgen får 100 miljoner kronor samtidigt som skatten för överklassen sänks med 3 miljarder. Borgarna ger 30 miljoner kronor till föräldrar som har råd att köpa läxhjälp till sina barn medan övriga 1,2 miljoner skolbarn får klara sig med blott 16 miljoner kronor. I praktiken får överklassens barn 3 000 kronor per elev medan vi andra får klara oss på 15 kronor per elev.

ANNONS

300 000 jobb i välfärden

Alliansen har sänkt skatten med över 160 miljarder kronor. Dessa pengar hade skapat 300 000 arbetstillfällen i välfärden. Bara i Göteborg hade dessa skattepengar – som nu är borta – skapat över 16 000 jobb inom förskolan, skolan och äldreomsorgen. Att påstå att Alliansregeringens politik inte påverkar Göteborg är därmed ohederligt.

Med det sagt så tar Vänsterpartiet ansvar. Vi har en tydlig politik för att bekämpa klassklyftorna i Göteborg. Centerpartiet står däremot på motsatta sidan. Genom att ingå i Alliansregeringen har partiet bidragit till ökade orättvisor i vår stad. Händelserna i Biskopsgården är en konsekvens av Centerpartiets politik.

Thaher Pelaseyed (V)

ordförande Vänsterpartiet Göteborg

ANNONS