Alla i Göteborg ska kunna lära sig simma

Jämlikhetssatsningarna på gratis simundervisning och fritt inträde på kommunens badhus fortsätter. Hittills har vi prioriterat barn och unga, men vi får inte glömma alla de vuxna som inte kan simma, skriver Bettan Andersson (V).

ANNONS
|

Replik

Simskola, 12/10

Satsningarna på gratis simskola är i full gång. Sedan förra året är både simundervisningen och inträdet gratis i kommunens badhus. Nu är dessutom Vänsterpartiet och regeringen på banan och finansierar gratis simundervisning i hela landet. En viktig jämlikhetssatsning. Barns simkunnighet ska inte vara beroende av var de växer upp eller vilka som är deras föräldrar.

För cirka ett år sedan startade Felix Dykförening ett integrationsprojekt där nyanlända flyktingstjejer lär sig att simma och spela undervattensrugby. Nu efterlyser de hjälp från kommunen att även bedriva simskola för de som gått ut grundskolan.

Många kvinnor har inte haft möjlighet att lära sig simma i grundskolan av religiösa skäl eller för att de tagit stort ansvar för familj och obetalt hushållsarbete.

ANNONS

Vi i den rödgröna ledningen tycker att föreningen gör ett fantastiskt arbete för många unga kvinnor i Göteborg.

Vuxenundervisning

Hittills har vi i kommunen prioriterat simundervisning för barn och unga, men vi inser att det självklart också kan finnas många vuxna som inte kan simma av olika skäl. Att inte kunna simma innebär ett socialt stigma och medför ofta en rädsla för att vistas vid vatten. Ett problem vi måste lösa.

Vi vill gärna möjliggöra för föreningslivet att fortsätta sin livsviktiga verksamhet för gruppen unga kvinnor. Ett bekymmer är dock bristen på bassängyta. Det finns redan i dag en stor efterfråga från föreningslivet, allmänheten och kommunens egen verksamhet. Något vi kommer att åtgärda inom en nära framtid genom att både bygga ett nytt centralbad och ett badhus i Östra Göteborg.

Vårt mål är att alla i Göteborg ska lära sig att simma, vi arbetar gärna tillsammans med föreningslivet för att det ska bli verklighet.

Bettan Andersson (V)

ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden

ANNONS