Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

VÄLGÖRENHET. Behandlingarna mot masksjukdomar ger 35 gånger större viktökningar än matprogram så bidra genom att ge till rätt organisationer, skriver Lukas Finnveden.

All välgörenhet inte lika effektiv

Det är i dag lätt att skänka pengar till välgörenhet och de som gör det blir lyckligare än andra. Men det är viktigt att ge till organisationer där pengarna gör mest nytta, skriver Lukas Finnveden.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Undersökningar är eniga: dina pengar kan rädda liv. De bästa organisationerna erbjuder fantastiska möjligheter att hjälpa människor, och vi borde alla bidra. Att hjälpa människor har aldrig varit så enkelt. Att köpa, dela ut och följa upp ett myggnät mot malaria kostar knappt 40 kronor och skyddar ett barn och dess mamma i tre år. Att behandla skolbarn för masksjukdomar kostar bara tio kronor per barn och ger stora viktökningar.

Vissa är bättre

Därför borde vi alla skänka en del av vår inkomst till de organisationer som kan utnyttja pengarna bäst. De ovan nämnda kostnaderna gäller för Against Malaria Foundation och Schistosomiasis Control Initiativ. De är utvalda av organisationen GiveWell som de mest effektiva bland hundratals andra organisationer, vilket är viktigt eftersom vissa kan vara mycket bättre än andra på att stoppa lidande. Att finansiera utbildning mot aids kan rädda flera hundra människor, medan samma pengar spenderade på kirurgi mot symptomen bara skulle rädda en av dem. Ett annat exempel är att behandlingarna mot masksjukdomar ger 35 gånger större viktökningar än matprogram.

Det är därför inte bara viktigt att vi skänker pengar; det är även viktigt att vi skänker pengar till de organisationer som kan hjälpa flest. Det är en insikt som spridits de senaste åren med rörelsen effektiv altruism. Organisationer som The Life You Can Save analyserar välgörande initiativ och verkar för att alla ska skänka en andel av sin inkomst till effektiv välgörenhet. En svensk med medellön kan finansiera åtta malarianät varje månad genom att bara skänka en procent; med tio procent är det troligt att hen kommer rädda ett barns liv varje år.

Fantastiska möjligheter

Mycket forskning tyder på att det inte ens behöver vara en börda att skänka: Vi blir lyckligare när vi hjälper andra. En studie visade att skillnaden i lycka mellan de som skänkte och inte skänkte till välgörenhet motsvarade skillnaden associerad med en dubbelt så hög inkomst.

Vi har fantastiska möjligheter att hjälpa andra och vi bör ta chansen. Om pengarna används effektivt så räcker 40 kronor för att förändra någons liv. Så läs vad GiveWell har att säga, besök the lifeyoucansave.org eller ge helt enkelt en procent av denna månads lön till Against Malaria Foundation. Vad vi väljer att skänka kan vara de viktigaste valen vi gör; för vi lever bara ett liv, men våra gåvor kan rädda flera.

Lukas Finnveden

naturvetarstudent