Vi menar att SD i grunden är ett främlingsfientligt parti, som genom förslag exempelvis vill lägga ner myndigheter som arbetar med bistånd och jämställdhet men också begränsa public service. Att ställa grupper emot varandra, att vrida klockan tillbaka för Sveriges kvinnor och att slå slag på arbetares trygghet är en glasklar linje i partiets politik, skriver debattörerna.
Vi menar att SD i grunden är ett främlingsfientligt parti, som genom förslag exempelvis vill lägga ner myndigheter som arbetar med bistånd och jämställdhet men också begränsa public service. Att ställa grupper emot varandra, att vrida klockan tillbaka för Sveriges kvinnor och att slå slag på arbetares trygghet är en glasklar linje i partiets politik, skriver debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Åkessons tal om ”kulturell belastning” uppenbar radikalisering

Jimmie Åkessons utspel om att Sverige ska stoppa all invandring som utgör en ”kulturell belastning” visar med all önskvärd tydlighet hur Sverigedemokraterna har radikaliserats i sin invandringskritiska retorik, i takt med att i takt med att övriga högerkonservativa partier har öppnat upp för samarbete med dem, skriver Aylin Fazelian (S) och Jeanette Olsson (S).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I torsdags publicerade Jimmie Åkesson en tweet där han skrev: ”Vårt land behöver ett totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, inklusive kvotflyktingar. Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning och ett moratorium för mottagande av kvotflyktingar”.

Åkesson menar vidare att en samhällsomstörtande invandringspolitik slagit sönder Sverige och nu måste det städas upp, främmande kulturer och haveri. Han drar sig inte för att koppla invandringen direkt till kriminalitet och otrygghet.

De mest utsatta

Tidigare ville Sverigedemokraterna ha ett stopp för svensk flyktingmottagning utom för kvotflyktingar. Men i dag vill Sverigedemokraterna också se ett totalstopp även för dem. Det är alltså de allra mest utsatta flyktingarna som väljs ut av FN och fördelas enligt överenskommelser.

ANNONS

Vi minns också den sverigedemokratiska diskussionen om vem som är svensk eller inte. Sverigedemokraternas politik och retorik har radikaliserats i takt med att de övriga högerkonservativa närmat sig partiet.

När moderatledaren Ulf Kristersson i SVT öppnade upp för samarbete med SD gjorde han det med motiveringen att Sverigedemokraterna förändrats och blivit seriösa. Det var många som höjde ett varnande finger med hänvisning till partiets rötter och historia och att man faktiskt inte kunde se den förändring som tydligen uppenbarats sig för moderatledaren. Ulf Kristersson hade bara några år tidigare lovat att aldrig samarbeta med SD, ett löfte han gav till förintelseöverlevare Hedi Fried. Ebba Busch sa i en intervju att hon inte ens på tjugo års sikt kunde se ett samarbete med SD. Expo har följt Sverigedemokraterna allt sedan grundandet år 1988. Deras bild är att partiet nu omfamnas av både högern och vit-maktrörelsen.

Det var många som höjde ett varnande finger med hänvisning till partiets rötter och historia och att man faktiskt inte kunde se den förändring som tydligen uppenbarats sig för moderatledaren

Vi menar att SD i grunden är ett främlingsfientligt parti, som genom förslag exempelvis vill lägga ner myndigheter som arbetar med bistånd och jämställdhet men också begränsa public service. Att ställa grupper emot varandra, att vrida klockan tillbaka för Sveriges kvinnor och att slå slag på arbetares trygghet är en glasklar linje i partiets politik.

Byggt vår välfärdsstat

Vi bevittnar en oacceptabel avhumanisering i debatten där inte minst invandrare som lever sina liv i Sverige har blivit syndabock för samhällets alla problem. Vi pratar om människor som har flytt för livet, som kämpar på, lär sig språket, jobbar och har en trygghet här. Vi pratar om människor som under decennier har bidragit till bygget av vårt land och vår välfärdsstat.

ANNONS

Nu frågar vi KD och M – vad är det som har förändrats hos SD - vilka värderingar är det nu ni accepterar? Vi kräver ett svar.

Aylin Fazelian (S), riksdagsledamot

Janette Olsson (S) oppositionsregionråd i VGR

ANNONS