Den lilla tavernan är numera utbytt mot dyra restauranger och krogen mot dyra vinbarer, grannar finns snart inga kvar, allt i turistens ändlösa jakt på autentiska upplevelser, skriver Lena Hoff.
Den lilla tavernan är numera utbytt mot dyra restauranger och krogen mot dyra vinbarer, grannar finns snart inga kvar, allt i turistens ändlösa jakt på autentiska upplevelser, skriver Lena Hoff.

Airbnb-turismen nästa grekiska katastrof – för vanligt folk

Turistens jakt på ”autentiska” upplevelser har fått katastrofala konsekvenser i kvarter som tidigare beboddes av helt vanliga människor. Med hyror som gått upp 150 procent på bara några år har få råd att bo kvar. De som naivt tror att Airbnb är ett sätt för husägare att dryga ut kassan lite tar gruvligt fel, skriver Lena Hoff, bosatt i Aten .

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

I ett stekande hett Aten sitter jag på min balkong och ser turisterna vandra förbi samtidigt som byggjobbare sliter på andra sidan gatan för att renovera en gammal skola. Jag fasar för vad renoveringen kommer att föra med sig – knappast en ny skola men snarare ett Airbnb-helvete.

Mitt kvarter, där jag nu bott i precis 20 år, var intill nyligen ett helt vanligt bostadsområde, centralt beläget men orört av turister som mestadels flockades till de gamla Plaka-kvarteren runt Akropolis. Grannarna utgjordes av vanliga människor, låg-medelinkomsttagare, studenter, konstnärer, författare – folk som ville bo centralt utan att trängas med varken överklass, turister eller dyra affärer. Ett par torg med några enkla tavernor och kaféer där man träffade vänner, bekanta – grannarna – för en pratstund eller parti backgammon.

ANNONS

Detta är sedan några år tillbaka ett minne blott. Förändringen kom efter att Airbnb utnämnde mitt kvarter som ett av de fem bästa i hela världen.

Skrattet har fastnat i halsen

När jag först fick reda på detta skrattade jag bara och tyckte att det var smått absurt och lite fånigt – det var väl inget speciellt med det här kvarteret, tyckte jag. Nu har skrattet fastnat i halsen och ersatts med en växande förtvivlan. Snart har jag inga grannar kvar då de flesta hyresgäster har vräkts eller flyttat ”självmant” inför hyreshöjningar på 150 procent.

I krisens Grekland, där de sociala avgifterna och skatterna höjs, priserna på allt går upp, lönen fortsatt går ner, står vi nu inför nästa katastrof – Airbnb-turismens katastrofala följder. Turistens jakt på ”autentiska” upplevelser – nu vill man inte vara som andra tråkiga turister – man vill egentligen inte alls vara turist men ”besökare” som bor i vanliga kvarter, sida vid sida med vanliga människor på autentiskt vis.

I en tid när miljömedvetandet står i fokus verkar vi underligt nog vara totalt likgiltiga inför människorna som bor där vi vill turista

Men det finns inget autentiskt i Airbnb-upplevelsen. Som några aktivister i området beskriver det i en slogan: ”Live the real Greek experience. 500€ salary, 400€ rent. Airbnb raises rents.” En slogan som redan är föråldrad då en snabb koll på den vanligaste bostadssajten visar att en vanlig tvåa här i området numera kostar cirka 500-600 euro, alltså mer än vad en vanlig grek tjänar.

ANNONS

Utländska investerare tar över

Aten har inte en reglerad bostadsmarknad med kommunalt byggande och hyresrättsföreningar. Privatägda lägenheter hyrs ut till privatpersoner utan statlig reglering. De som naivt tror att Airbnb är ett sätt för husägare att dryga ut kassan lite tar också gruvligt fel. Lägenheter, ofta hela hyreshus, köps upp inte bara av privatpersoner men även av företag och utländska investerare som ofta kontaktar husägare med lukrativa erbjudanden omkring Airbnb-samarbete där ekonomisk hjälp med renovering och förmånliga banklån ingår.

Enligt en grekisk undersökning från förra året (med information från databasen Inside Airbnb) är de flesta lägenheterna tillgängliga året runt liksom mer än hälften av husägarna bjuder ut fler än en bostad vilket är tydliga tecken på både olaglig verksamhet eller så kallad ”ghost hotel”-business. En utbjudare visade sig ha hela 58 lägenheter medan tiotalet andra listade mellan 16-47 lägenheter.

Det torde vara uppenbart att turistpengarna från denna typ av skum hotellverksamhet inte kommer de krisdrabbade grekerna tillgodo men fåtalet rika aktörer som tvingar atenarna bort från deras egna kvarter. Själv har jag turen att ha trevliga hyresvärdar som uppskattar att jag har varit en pålitlig hyresgäst i 20 år och därför inte höjt min hyra – än. Jag kan dock inte sluta tänka på hur länge min tur kommer att vara. När kommer mina hyresvärdar se eurotecken dansa framför ögonen eller bli påverkade av grannar, vänner som hoppat på Airbn-tåget eller företag och mäklare som lockar med mångdubbla inkomster?

ANNONS

”Ingen nöjespark för turister”

I en tid när miljömedvetandet står i fokus verkar vi underligt nog vara totalt likgiltiga inför människorna som bor där vi vill turista. För en månad sedan skrev Sarah Britz i en krönika i GP att ”Turismen gör människorna hemlösa” och Hynek Pallas resonerade i samma tidning att ”vårt turistande är snart omöjligt”, vilket sätter fokus på hur turistandet, och i synnerhet Airbnb-turismen, skadar snarare än hjälper lokalbefolkningen.

Airbnb är en katastrof för många stadsdelar och lokalsamhällen. Tänk på detta nästa gång du surfar och hittar en mysig lägenhet att turista i.

Den lilla tavernan är numera utbytt mot dyra restauranger och krogen mot dyra vinbarer, grannar finns snart inga kvar, allt i turistens ändlösa jakt på autentiska upplevelser. Men, som en annan slogan (på grekiska) säger: ”Vårt kvarter är inte en nöjespark för turister”. Det är dags för turisterna att ta ansvar för sitt resande och inse att situationen inte alltid är likadan på resmålet som därhemma.

Även om Airbnb möjligen fungerar någorlunda efter den grundläggande idén om delningsekonomi i Sverige så är detta ingalunda situationen i Grekland. Det idealiska vore förstås om Airbnb genomgick en omfattande reglering, men i väntan på att detta sker kan jag endast appellera till turisterna själva: Res inte bara klimatvänligt men även människovänligt. Airbnb är en katastrof för många stadsdelar och lokalsamhällen. Tänk på detta nästa gång du surfar och hittar en mysig lägenhet att turista i.

ANNONS

Lena Hoff

bosatt i Aten sedan 20 år

ANNONS