Stina Svensson (FI), gruppledare Feministiskt initiativ Göteborg.
Stina Svensson (FI), gruppledare Feministiskt initiativ Göteborg.

Agera mot våld i hemmet – visa huskurage!

Det största våldsproblemet i Göteborg är inte ute på gatorna – det är inne i våra hem. Nu ser Feministiskt initiativ till att Göteborgs stad rekommenderar policyn Huskurage till sina kommunala bostadsbolag. Genom lappar i trappuppgångar får grannar reda på vad de kan göra när de misstänker våld – larma, anmäla eller ringa på! skriver Stina Svensson (FI).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Vi är många som i veckan berörts starkt av dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson och den upprepade och allvarliga misshandel som bidrog till hennes död. Vi är många som känner avsky mot gärningsmannens handlingar, bland annat i sociala medier som twitter (#brinnförJosefin). Samtidigt är vi många som vet att mäns våld mot barn och kvinnor tyvärr är ett omfattande problem och inte en fråga om enstaka individer. Det finns tiotusentals Josefin runt om i Sverige.

Var fjärde kvinna utsätts för våld av en man någon gång i livet. Vart sjunde barn har minnen av att ha slagits av sina föräldrar. Våldet finns bakom många dörrar, hos många av våra grannar – men det kommer allt för sällan fram till ytan. Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld är Göteborgs största säkerhetsproblem.

ANNONS

Ge boende i Göteborgs stads bostadsbolag information om hur de kan agera vid misstanke om våld hos grannen.

Det är dags att ändra på det. Policyn Huskurage är en självklar början – att ge boende i Göteborgs stads bostadsbolag information om hur de kan agera vid misstanke om våld hos grannen. Det kan handla om att larma polisen eller lämna en orosanmälan, att prata med grannar eller knacka på. Det viktiga är att agera – att inte se det som någon annans problem.

Genom lappar i trappuppgångar så uppmärksammar vi våldet i hemmen och gör det till allas angelägenhet – inte en privat fråga. Dessa ser vi i FI med fördel kan innehålla information om lokala kvinnojourer och ha kort information på flera språk, men det är en fråga för bostadsbolagen.

Brottsofferforskning visar att utsatta för våld i sitt hem gör motstånd i förhållande till förväntad hjälp

Brottsofferforskning visar att utsatta för våld i sitt hem gör motstånd i förhållande till förväntad hjälp. Om ingen kommer för att hjälpa dig eller verkar bry sig, så talar du inte heller om våldet. Men det betyder också det motsatta. Att du med vetskap om att någon kommer att agera och uppmärksammar din situation, våga prata med andra och söka hjälp.

Vi ser det som helt naturligt att grannar engagerar sig om de skulle misstänka andra brott, som stöld eller skadegörelse. Grannsamverkan och socialt engagemang ses som något positivt. Men det verkar vara tabu att prata om och uppmärksamma våldet innanför lägenhetsdörren. Så ska det inte vara.

ANNONS

Invändningar mot Huskurage finns, men är ofta missuppfattningar.

”Vi kunde ju inte vara säkra.” Ja, men se då till att ta reda på det! Prata med dina andra grannar, knacka på och fråga. Lev inte med obehaget av att du kunde gjort något – även om det inte var så illa som du trodde har du visat omtanke.

”Tänk om jag själv blir indragen.” Larma alltid polisen först vid akut våld. Huskurage handlar inte om att ingripa fysiskt, det handlar om att bry sig. Gå ihop med dina grannar. Banka på och gå därifrån. Gör en anonym orosanmälan. Det finns många sätt att agera, men det är inte ett alternativ att inte göra något alls.

Huskurage är mer än lappar i trappuppgångar. Det kan handla om utbildning av personal och om att sprida information om kvinno- och tjejjourers viktiga arbete.

Huskurage är mer än lappar i trappuppgångar. Det kan handla om utbildning av personal, om information på webben till boende, om att sprida information om kvinno- och tjejjourers viktiga arbete. Det är ett komplement till det pågående arbete som sker, men som inte ger tillräckliga resultat.

För Huskurage funkar. I en utvärdering av Huskurage av Örebrobostäder efter införande så uppger hela 85 procent av de boende att det lett till ökad trygghet. Och 82 procent säger att de nu själva skulle agera vid misstanke om våld hos grannarna.

ANNONS

Huskurage är redan antaget av bostadsbolag som täcker flera hundratusen boende runt om i Sverige, och Fi vill nu att hyresvärdar som Poseidon, Familjebostäder, Gårdstensbostäder med flera växlar upp sitt arbete och gör frågan till sin.

Det nu upplösta partiet Vägvalet väckte frågan, men den såg ut att försvinna till inget i det kommunala maskineriet. Det kunde jag inte acceptera.

Vi är glada att Feministiskt initiativ nu verkar få en bred politisk majoritet med sig i denna fråga på dagens kommunfullmäktige. Det nu upplösta partiet Vägvalet väckte frågan, men den såg ut att försvinna till inget i det kommunala maskineriet. Det kunde jag inte acceptera – ett bra förslag ska inte försvinna i partikäbbel eller blockpolitik. Genom samtal med våra rödgrönrosa partners och andra partier så såg vi till att vända Huskurage från ett avslag till ett bifall – vilket kommer att komma många göteborgare till del.

Men där politiken slutar måste vi människor ta vid. Låt oss alla ta vårt ansvar – och våga bry oss om våra grannar! Våldet i hemmet får aldrig vara privat. Prata, fråga och knacka på. Du kan rädda liv med enkelt civilkurage.

Huskurage är redan antaget av bostadsbolag som täcker flera hundratusen boende runt om i Sverige, och Fi vill nu att hyresvärdar som Poseidon, Familjebostäder, Gårdstensbostäder med flera växlar upp sitt arbete och gör frågan till sin, skriver Stina Svensson (FI).

ANNONS

Stina Svensson (FI)

gruppledare Feministiskt initiativ Göteborg

ANNONS