Förra året tog Advokatsamfundets disciplinnämnd emot 545 anmälningar mot advokater, en ökning på 20 procent sedan året innan, skriver debattörerna.
Förra året tog Advokatsamfundets disciplinnämnd emot 545 anmälningar mot advokater, en ökning på 20 procent sedan året innan, skriver debattörerna. Bild: Helén Jåma / TT

Advokatsamfundet måste agera mot gangsteradvokater

Advokatsamfundet ska upprätthålla en rättrådig advokatkår och verka för att upprätthålla förtroendet för kåren. Om Advokatsamfundet inte lyckas med sitt uppdrag återstår att i högre utsträckning lagreglera den självreglering som samfundet hittills har tillåtits utöva på egen hand, skriver Christoffer Heimbrand och Frida Gommel, Liberala Studenter.

ANNONS

I förra veckan avslöjade SVT att en advokat misstänks för att ha hjälpt till att plantera bevis i en pågående rättegång om försök till mord. Meddelanden från den knäckta krypteringsappen Encrochat visar hur advokaten har varit delaktig att plantera ut en obrukbar pistol som skulle få hans klient frikänd. Det är ett skrämmande exempel på hur gangsteradvokater försöker sätta rättsstatens principer ur spel.

Händelsen visar bara toppen av ett isberg. Två andra advokater utreds samtidigt för att läckt hemlig information till en gängledare i Vårbynätverket. Utöver de uppenbara överträdelser som har rapporterats i media har även en mindre synlig, men lika djupt anstötlig, kultur tillåtits växa fram inom vissa delar av advokatkåren. Advokatbyråer som odlar en gangsterromantik, och sätter i system att i reklam och på sociala medier marknadsföra sig mot unga yrkeskriminella.

ANNONS

Förväntningarna är nu höga på att Advokatsamfundet vidtar kraftiga åtgärder för att stävja den gangsterromantik, och inte minst den flagranta brottslighet, som under lång tid har tillåtits växa inom kåren.

När advokater missbrukar sina befogenheter på de flagranta sätt som vi under senare tid har sett prov på så är det inte bara förtroendet för den enskilda advokaten och den enskilda rättsprocessen som står på spel. Det är förtroendet för hela advokatkåren, och i förlängningen även förtroendet för det svenska rättsväsendet.

Advokatsamfundets styrelse tillsatte i januari i år en utredning som ska se över straffavgifterna i disciplinärenden. Utredningen, som ska presenteras i sommar, kan innebära att straffavgifterna höjs från dagens 50 000 kronor, en nivå som varit oförändrad i 24 år. Samtidigt inledde samfundet en särskild etiksatsning.

Förväntningarna är nu höga på att Advokatsamfundet vidtar kraftiga åtgärder för att stävja den gangsterromantik, och inte minst den flagranta brottslighet, som under lång tid har tillåtits växa inom kåren. Än så länge är det oklart om samfundets etiksatsning, som bland annat innefattar utbildningsplatser, kommer att lyckas. Men förra året tog Advokatsamfundets disciplinnämnd emot 545 anmälningar mot advokater, en ökning på 20 procent sedan året innan.

Upprätthålla förtroende för advokatkåren

Advokatsamfundet har till uppgift att upprätthålla en rättrådig advokatkår och garantera en etisk och professionellt hög kvalitet inom advokatyrket. I detta ligger i högsta grad att verka för att upprätthålla förtroendet för advokatkåren.

Om Advokatsamfundet inte lyckas med sitt uppdrag återstår dessvärre att i högre utsträckning än vad som tidigare bedömts nödvändigt lagreglera den självreglering som samfundet hittills har tillåtits utöva på egen hand. Det vore olyckligt för det svenska rättsväsendet.

ANNONS

Vi som tror på rättsstatens principer och värnar om Advokatsamfundets självständiga roll i svensk rätt riktar därför tunga förväntningar på vad Advokatsamfundets arbetsgrupp kommer att presentera i sommar. Hela samhället måste agera kraftfullt mot denna avart.

Christoffer Heimbrand, ordförande Liberala Studenter

Frida Gommel, rättspolitisk talesperson Liberala Studenter

LÄS MER:Ge gangsteradvokaterna kicken

LÄS MER:Advokat utesluts efter att ha smugglat ut brev

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS