Likaså väcker det undran varför producenter av växtbaserade mejeriprodukter inte längre ska tillåtas beskriva sina produkter genom att jämföra dem med traditionella mejeriprodukter. Givet produkternas skillnader i näringsinnehåll och klimatpåverkan behöver konsumenter kunna göra informerade val, skriver debattörerna.
Likaså väcker det undran varför producenter av växtbaserade mejeriprodukter inte längre ska tillåtas beskriva sina produkter genom att jämföra dem med traditionella mejeriprodukter. Givet produkternas skillnader i näringsinnehåll och klimatpåverkan behöver konsumenter kunna göra informerade val, skriver debattörerna. Bild: Matthew Mead

Absurt att en veggieburgare inte ska få kallas burgare

Trots att EU har som mål att vi ska äta mer vegetariskt och mindre rött kött för att främja klimatet och hälsan så ska parlamentet i dag rösta om ett förslag som förbjuder vegetariska produkter som veggieburgare och vegetarisk korv att få kallas burgare och korv, för att de är förknippade med kött. Om detta går igenom kommer omställningen till klimatsmart ätande gå trögare, skriver Anders Olshov, chef tankesmedjan Intelligence Watch, och professor Karin Wendin, HKR.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

EU-kommissionen vill med sin europeiska livsmedelsstrategi från jord till bord se en övergång till en mer växtbaserad kost med mindre rött och bearbetat kött och att europeisk mat blir den globala standarden för hälsa och hållbarhet. EU tar även fram nya bestämmelser som främjar EU-odlade vegetabiliska proteiner och alternativa foderråvaror, såsom insekter, för att minska beroendet av t.ex. soja som odlas på avskogad mark för foder.

Därför väcker det förvåning att EU-parlamentet den 20 oktober skall rösta om två ändringsförslag (AM 165 och 171) av EU-förordning 1308/2013 om en inre marknadsordning för jordbruksprodukter. Enligt förslagen begränsas och förbjuds möjligheterna för hur växtbaserade livsmedel får benämnas och görs inskränkningar i företagens konsumentkommunikation gällande möjligheterna att jämföra växtbaserade mejeriprodukter med traditionella mejeriprodukter.

ANNONS

Förknippade med köttprodukter

Växtbaserade produkter ska inte längre få använda beteckningar som korv, biff och burgare då de anses vara förknippade med köttprodukter. Ikeas vegetariska korvar och veggieburger ska inte längre få kallas korv och burgare, Oatlys Matcha Latte inte få kallas latte.

Benämningarna är allmänt accepterade bland konsumenterna där en burgare och korv har en viss form. Konsumenten förstår att en hamburgare innehåller kött och en veggieburgare är växtbaserad. Det är oklart varför EU vill reglera detta nu när en praxis finns etablerad och då de växtbaserade produkterna vinner i popularitet, i linje med EU:s målsättningar.

Likaså väcker det undran varför producenter av växtbaserade mejeriprodukter inte längre ska tillåtas beskriva sina produkter genom att jämföra dem med traditionella mejeriprodukter. Givet produkternas skillnader i näringsinnehåll och klimatpåverkan behöver konsumenter kunna göra informerade val.

Inte rätt väg

För Sverige som ser innovationskraft, dynamik och frihandel som viktiga beståndsdelar i att bygga välstånd finns det skäl att rösta ner ändringsförslagen i EU-parlamentet. Fler regleringar är inte rätt väg när innovativa svenska företag står redo att utmana och ta marknadsandelar.

Bortom omröstningen i EU-parlamentet finns den större frågan hur EU ser på den förnyelse som pågår inom livsmedelssektorn där växtbaserat protein, insekter och cellodlat kött inom en snar framtid kan förväntas slå igenom. EU ska inte agera bromskloss, utan släppa loss förnyelsen så att europeisk mat kan bli standard för hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Anders Olshov, chef för och grundare av tankesmedjan Intelligence Watch

Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad

ANNONS