Forskning om våld i ungas parrelationer indikerar att cirka 40 procent har varit utsatt för någon typ av våld av sin partner, skriver Gabriella Thompson Graflund, verksamhetschef Tjejjouren Väst.
Forskning om våld i ungas parrelationer indikerar att cirka 40 procent har varit utsatt för någon typ av våld av sin partner, skriver Gabriella Thompson Graflund, verksamhetschef Tjejjouren Väst. Bild: Hossein Salmanzadeh/TT; Hellbjörn Schedwin.

Även unga drabbas av mäns våld mot kvinnor

Den senaste tidens diskussion om mäns dödliga våld mot kvinnor saknar de ungas perspektiv. Det krävs mer mer resurser till utredningen av grova våldsbrott i nära relationer, men också fokus på att arbeta förebyggande redan från tidig ålder, skriver Gabriella Thompson Graflund, verksamhetschef Tjejjouren Väst.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

I diskussionen kring mäns dödliga våld mot kvinnor som pågår ser vi en total avsaknad av ungas röster och perspektiv. Våld existerar inte i ett vakuum där endast vuxna berörs, och uppstår inte som genom magi när personer fyller 18 år.

Tjejjouren Väst står alltid bakom att stärka tjejer och unga kvinnor och deras självkänsla. Tanken om att uppfostra starka tjejer och kvinnor är inte fel, men att göra det för att tjejer och kvinnor ska “gå efter första hotet eller slaget” är missriktat av flera anledningar.

Att bara prata om tjejer och kvinnor (och andra offer för våld) är att lägga fokus och ansvar på dem som strukturellt sett är utsatta istället för på förövarna. Det är förövarna som utövar våld och fokus för att förhindra det, måste därför ligga på dem.

ANNONS

Att sätta fokus på män som utövar våld uppmärksammar också mäns våld i samhället i stort. Den största delen av mäns våld drabbar pojkar och män. Att ha bevittnat eller varit utsatt för våld som barn samt konfliktfyllda och våldsamma kamratrelationer som ung, är alla riskfaktorer för att utöva våld mot en partner.

Inte bara att lämna

Även tanken att “lämna efter första hotet eller slaget” sätter också fokus på den förlegade bilden av våld som fortfarande existerar i vårt samhälle. Låt oss därför förtydliga en gång för alla: Våld i parrelationer används som ett sätt att kontrollera den andra personen.

Den mest efterfrågade informationen från våra stödsökande är tidiga tecken på en våldsam relation. Detta talar sitt tydliga språk.

Fysiskt våld föregås i princip alltid av andra typer av kontrollerande beteenden såsom svartsjuka eller att din partner alltid vill veta vart du är. Detta är psykiskt våld och vardag i otroligt många tjejer och kvinnors liv. När hotet om fysiskt våld kommer har det psykiska våldet redan pågått under lång tid. Dödligt våld mot tjejer och kvinnor är således endast toppen av isberget - och slutstationen av en lång resa av olika typer av våld.

Unga utsätter jämnåriga

I vår chatt möter vi effekterna av våldet bland unga fyra dagar i veckan. Unga tjejer pratar med oss om att något känns fel i deras relationer, att någon spridit bilder av dem i skolan, eller frågar oss om de måste ha analsex med sin kille för att han tjatar om det. Den mest efterfrågade informationen från våra stödsökande är tidiga tecken på en våldsam relation. Detta talar sitt tydliga språk.

ANNONS

En del av detta våldet begås av förövare som är vuxna. Men majoriteten av unga är utsatta av personer som är lika gamla som de själva.

Forskning om våld i ungas parrelationer indikerar att cirka 40 procent har varit utsatt för någon typ av våld av sin partner. 40 procent! Visst, en del av detta våldet begås av förövare som är vuxna. Men majoriteten av unga är utsatta av personer som är lika gamla som de själva.

Tjejerna vi möter hanterar deras utsatthet på olika sätt, vissa går med på att ha sex fastän de inte vill. Vissa självskadar, genom mat eller att åsamka sig själva smärta. Andra stänger bara av eftersom det är lättare än att märka vad som händer med dem och deras kroppar. Detta är överlevnadsstrategier, för att inte eskalera våldet.

Att arbeta preventivt mot våld är alltså inte att endast lägga mer resurser på utredning av grova våldsbrott i nära relationer - utan också att vuxna pratar med unga om sex, samtycke, relationer och respektfullt beteende.

Gabriella Thompson Graflund, verksamhetschef Tjejjouren Väst.

ANNONS