Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utsläppen inom Göteborgs geografiska område har bara minskat med nio procent sedan år 1990, trots löften om ”världsledande” klimatarbete, skriver debattörerna. Bild: Adam Ihse/TT, Privat
Utsläppen inom Göteborgs geografiska område har bara minskat med nio procent sedan år 1990, trots löften om ”världsledande” klimatarbete, skriver debattörerna. Bild: Adam Ihse/TT, Privat

Är Göteborgs ”världsledande” klimatarbete bara tomma löften?

Göteborgs klimatprogram ignorerar helt rättviseaspekten och minskar chansen att klara 1,5-gradersmålet. Varför sätta upp tomma löften och mål när den motsvarande handlingen inte följer? Nu uppmanar vi till fortsatt global klimatstrejk, skriver Vinus Dubhashi Tiger och Lydia Rysavy, Fridays for future Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Klimatkrisen är här. Vackra ord och ambitiösa löften om ett hållbart Göteborg hörs och syns allt oftare. Samtidigt växer bilvägar och betongmurar fram i rasande takt, och kommunen satsar på Sveriges dyraste parkeringsgarage mitt i centrum. Hur kan detta gå ihop? Svaret: Det gör det inte.

“Göteborgs stad ska driva på omställningen till ett ekologiskt hållbart samhälle och vara en av världens mest progressiva städer när det gäller att förebygga och åtgärda miljö- och klimatproblem”. Så står det i stadens nya miljö- och klimatprogram. Med projekt som “Klimat 2030” och klimatkontraktet som staden skrev på i december för att bli en av Europas “klimatneutrala städer”, lyfts Göteborg fram som en föregångare. Ingen av dessa kampanjer innebär dock konkreta, bindande åtgärder som följs upp och kontrolleras och varken “klimatneutralitet” eller den rättvisa utsläppsnivån som kommunen talar om är vi i närheten av att uppnå.

Dela på klimatansvaret

För att inte överskrida 1,5-gradersmålet finns det en viss mängd koldioxid som hela världen har kvar att släppa ut - en koldioxidbudget. Delas denna upp lika på alla världens invånare måste Göteborgs utsläpp enligt en rapport från miljö- och klimatnämnden (2018) minska “med 32 procent per år, med start omgående” - för tre år sedan alltså - och vara nära noll redan år 2030. Dessutom borde vi, som bor i ett land med extremt höga historiska utsläpp, snabba på minskningen ännu mer.

Vad är det Göteborgs nya klimatprogram satsar på? En årlig minskning med 10,3 procent, och 7,6 procent av våra konsumtionsbaserade utsläpp. Vilket helt ignorerar rättviseaspekten och ger oss en mycket mindre chans att klara 1,5-gradersmålet. Även detta är vi dock långt ifrån att uppnå: Enligt stadens hemsida har utsläppen inom Göteborgs geografiska område minskat med endast nio procent sedan år 1990.

Långt från att nå målen

Övriga 12 miljömål som Göteborgs stad har antagit ser lika hopplösa ut - vi är inte på väg att nå ett enda. Varför sätta upp tomma löften och mål när den motsvarande ambitiösa handlingen inte följer?

Situationen kan tyckas hopplös. Men det är inte för sent att slå in på en ny väg. I en demokrati är det politikernas ansvar att agera efter folkets vilja, och du och jag har ett ansvar att sätta press på politiker att uppfylla de löften de själva satt. Vi kan visa att det både finns stöd för och krav på en snabb omställning till en fossilfri värld.

Vi måste höja våra röster och kräva verklig förändring, inga fler tomma löften. Det är nu vi kan styra in på vägen mot en framtid att leva i. Ingen annan kommer att göra det åt oss.

Därför uppmanar Fridays for future till en global klimatstrejk, idag den 19 mars, som den här gången sker online med hänsyn till coronapandemin. Var med oss under parollen “NoMoreEmptyPromises” - vi måste höja våra röster och kräva verklig förändring, inga fler tomma löften. Det är nu vi kan styra in på vägen mot en framtid att leva i. Ingen annan kommer att göra det åt oss.

Vinus Dubhashi Tiger, Fridays for future Göteborg

Lydia Rysavy, Fridays for future Göteborg