De vill bli Göteborgs nästa topplag

De har tagit kliv år för år. Nu är Hovås Billdal IF redo att ta det stora klivet. – Vår vision som grupp är att ta oss till allsvenskan... i år, säger Pernilla Milton.

ANNONS
|

Göteborg FC har länge varit stadens topplag. Men i serien under finns det två andra elitlag som siktar uppåt. Grannen Kungsbacka DFF gör sin andra säsong i elitettan och däremellan hittar vi Hovås Billdal som de tre senaste åren jobbat sig uppåt i serien. Från en tiondeplats 2013 till en femteplats förra året.

– Jämfört med förra året så finns det ett hack till i år. Vi har fått in bra spelare och kunnat lyfta spelare underifrån som har mognat nu. Det tillsammans med att vi är en stor trupp där alla är väldigt duktiga har gjort att vi fått bra konkurrens på träningarna, sägerPernilla Milton som kom till klubben första gången 2010 och varit med på hela resan i elitettan.

ANNONS

I år har också laget fått in en ny tränare i Kim Björkegren som fokuserat mycket på anfallet.

– Det handlar alltid om en helhet. Men det jag har sett av Hovås tidigare var ett lag som spelar bra fotboll men som gjorde för få mål. Så jag ville att vi skulle komma till fler målchanser, utan att tulla på defensiven, säger han.

Förra året var laget länge med och slogs om en av de två topplaceringarna som innebär avancemang till damallsvenskan, men gjorde en sämre avslutning. I år satsar laget på att kunna konkurrera i toppen hela vägen.

– Vi har en vision som grupp att vi vill till allsvenskan i år. Det är inte ett mål som styrelsen gått ut med, men de stöttar oss, säger Pernilla Milton.

För föreningen sida är målet mer långsiktigt där bredden är viktig.

– Vi ser det som en resa. Om man ser på till exempel Elfsborg och Växjö som har de jobbat efter att lyckas efter x antal år. Ibland kan det gå snabbare men det viktiga är att jobba med långsiktiga mål, säger föreningens ordförande Lars Andréason.

Hovås har också valt en annorlunda väg att nå toppen. Jämfört med till exempel Göteborg FC satsar klubben på mycket samtidigt, allt från barn- och ungdomslag via F19 till elitlag. Föreningen har också en lika stor satsning på pojk- och herrsidan.

ANNONS

– Vi vill sträva efter en bredd och vi tror att det är enda sättet att kunna få långsiktig framgång på elitsidan. Det har tagit oss hit och så vill vi fortsätta jobba och utvecklas, säger Lars Andréason.

Lagets målvakt, Jenny Olsson, kom till Hovås 2014. Före dess har hon spelar i damallsvenskan för både Jitex och Göteborg FC.

– Om jag ska jämföra så tror jag mer på sättet som Hovås jobbar än Kopparbergs. Det gör att klubben kan få upp spelare underifrån. Vilket vi också gjort. I år har Paulina Nyström som är 15 år tagit klivet. Det ger en möjlighet att ha något att sträva efter, säger Jenny Olsson.

Just samarbetet mellan elitlaget och F19-laget är också något som tränaren Kim Björkegren framhåller.

– Vi jobbar parallellt och det är en otrolig tillgång. Dels befinner vi oss på samma plan två gånger i veckan och har samma fystränare. Sedan plockar jag upp spelare regelbundet för att de ska få testa på att träna med oss. Det ska vara en naturlig brygga, säger han.

Om Hovås blir nästa lag att ta sig till allsvenskan återstår att se. Men med tio omgångar spelade har laget fått en utmärkt start och är obesegrade. Lördagens vinst mot Karlstadlaget QBIK tog dessutom upp laget på en andraplats i tabellen. Om Göteborg FC är topplaget och Kungsbacka DFF nykomlingen så är Hovås...

ANNONS

– Vi har väl varit mellangröten tyvärr. Men vi tror på oss själva. Nu ska vi synas, det är vår tid nu, säger Pernilla Milton.

ANNONS