De utforskar sin största skräck

ANNONS
|

Ungdomsfilmen "Jag saknar dig" handlar om att förlora en tvillingsyster, mitt i tonårens känslostormar. För skådespelarna Hanna och Erica Midfjäll krävde inspelningen att de djupdök ner i sin värsta mardröm: att en av dem skulle dö.

En morgon som alla andra. Två tonårsflickor, förvillande lika till utseendet, är försenade till skolbussen och deras slitna gymnastikskor river upp damm från grusvägen. De ser bussen på stora vägen men inte den lilla röda bilen som kommer rusande.

Om Cilla som dör och Tina som lämnas kvar handlar "Jag saknar dig", en film om att vara ung och förlora den som står en allra närmast.

ANNONS
-Det är svårt att ens tänka den tanken. Men när vi gjorde scenerna så var det äkta hela vägen, säger Erica Midfjäll som spelar Tina.

Hon fick också hjälp av sin syster Hanna, som spelar Cilla.

-I de absolut värsta scenerna var jag med vid sidan av, som under begravningen. Jag visste att när kameran rullade skulle Erica föreställa sig att jag har dött. Och på kvällarna efter att vi hade spelat in sorgescener hade jag hyrt en komedi och köpt choklad så att vi bara kunde slappna av.
Enäggstvillingar

Trots att de är enäggstvillingar är det inte särskilt svårt att skilja Hanna och Erica Midfjäll åt. Det är någonting med ögonen, kontrasten mellan Hannas ljusa, tillitsfulla blick och Ericas lite skyggare, hemlighetsfulla.

Tina och Cilla i "Jag saknar dig" är 14-åringar med stora olikheter. Tina är eldfängd och pojktokig, Cilla är lillgammal och idealistisk - inte så olika Hanna och Erica Midfjäll i samma ålder.

-I den åldern kastade sig Erica mellan killar och var på mycket fester, medan jag satt hemma och skrev romaner och skulle rädda världen. Konflikterna som de har i filmen hade vi på riktigt, säger Hanna.

TT Spektra: Hur var det att bli 14 år igen?

-Som tonåring hatar man sina föräldrar, man bråkar med sina syskon, allt är på liv och död. Det finns ett allvar där som lätt kan ses som lite löjligt, men man får inte förlöjliga det, säger Erica.

"Jag saknar dig" bygger på en sann historia. För drygt 20 år sedan förlorade Kinna Geith sin tvillingsyster Jenny i en bilolycka. Ett halvår efter olyckan tog hon kontakt med författaren Peter Pohl och med hjälp av Kinnas dagböcker skrev de den Augustprisade romanen "Jag saknar dig, jag saknar dig!".

Minns med glädje

Kinna Gieth tycker om filmen, men är glad att filmatiseringen har dröjt tills nu.

-Nu kan jag se tillbaka och minnas Jenny med glädje. De första åren var jag väldigt arg, arg över att inte få vara tvilling längre, arg på andra tvillingar. Nu är jag mer tacksam över att ha fått leva 14 år som tvilling. Det gör att jag har väldigt lätt att dela med mig.

Erica och Hanna Midfjäll poängterar att filmen handlar om hopp, om att det finns ett liv efter sorgen. Inspelningen har fört dem ännu närmare varandra

-Vår relation har mognat för att vi har fått spela ut den värsta rädslan man har, säger Hanna och får medhåll av systern.
-Vi går ju inte och säger att vi älskar varandra varje dag. Så det var härligt att få spela ut hela den sårbarheten och uppskattningen för varandra.

Födda: Den 10 juli 1990.

Bor: Kiruna

Gör: Erica arbetar i LKAB:s gruva i Kiruna. Hanna inleder i höst sina studier i Uppsala - hon vill bli barnpsykolog.

Om andra filmtvillingar: "Vi är totala Harry Potter-fans. Eftersom syskonen Weasley är sju stycken, och vi också är sju syskon - och precis som tvillingarna Fred och George är vi mittenbarn - så har vi alltid identifierat oss med dem."

ANNONS