Därför vajade nazistflaggan på Östra Hamngatan

ANNONS
|

Det fanns en tid när hakkorsflaggan vajade öppet på gatorna i Göteborg. Det vet den som lästeartikeln om Frihamnen på GP:s kultursidor. Därfanns en bild på Östra Hamngatan innan hamnkanalen fylldes igen. Från ett av husen vajade en stor flagga med hakkors på, vilket uppmärksamma läsare hört av sig om.

Se där,en spännande anledning att lyfta fram gamla bilder av Göteborg. De kan ge oss ytterligare en pusselbit om vår egen historia.

Början av 30-talet

Bilden är tagen i början av 30-talet (hamnkanalen lades igen 1936). Då höll Nationalsocialistiska Arbetarepartiet till på Östra Hamngatan 2 och 4. Partiet hade brutit sig loss frånSvenska Nationalsocialistiska Partiet som i sin tur var en hopslagning av Svenska Nationalsocialistiska Frihetsförbundet och Sveriges fascistiska kamporganisation.

ANNONS

- Detta var en tid när svenskarnas förhållande till Hitler var kluvet, mycket eftersom Sverige var väldigt tyskorienterat på den tiden, säger Pontus Forslund på Göteborgs stadsmuseum.

För första och enda gången hade också nazisterna också lyckats ta sig in i Göteborgs stadsfullmäktige. I valet 1934fick partiet två mandat.

- Det fanns mycket antisemitism i Göteborgs småborgerliga kretsar, förklarar Pontus Forslund.

Laddade symboler

Men partietsvajande flagga, blå med ett gult hakkors på, var förstås inte helt okontroversiell, ens för partimedlemmarna, När kriget närmade sig 1938 bytte partiet hakkorset på flaggan mot en Vasakärve och medlemmarnas bruna skjortor byttes mot blå. Det hjälpte dock inte. I nästa valblev man av med sina mandat i stadsfullmäktige.

Partiet stannade dock i flera år isina lokaler på Östra Hamngatan där man bland annat gav ut den egna tidningen Vår kamp. Först 1950 upplöstes partiet.

ANNONS