Därför släppte Blåvitt Alvbåge

Ingen har spelat fler matcher för IFK Göteborg de senaste fem säsongerna. Ändå tvekade klubben inte när frågan om John Alvbåge från Minnesota United kom. – Hade vi bara haft en målvakt ytterligare hade det varit ett annat läge, säger tränaren Jörgen Lennartsson.

ANNONS
|

Frågan från USA kom i fredags, på onsdagsförmiddagen var alla bitar på plats – och John Alvbåge på väg till USA.

– Till att börja med är det väldigt kul för John som får en chans att spela utomlands några år. MLS är ju en intressant liga och Minnesota är en svenskbygd där han säkert kommer få mycket nya vänner, säger Jörgen Lennartsson, som ihop med sportchefen Mats Gren fick fatta att snabbt beslut.

– Det här har gått extremt fort, men med tanke på den målvaktsituation vi har i klubben, med ytterligare två väldigt bra målvakter, kände vi att vi ville ge John möjligheten att göra detta, säger IFK-tränaren.

ANNONS

I första hand rör det sig om en utlåning till 15 juli, med möjlighet att förlänga med 18 månader. Flera perspektiv påverkade IFK:s beslut att släppa sin förstemålvakt.

– Sportsliga perspektiv, gruppen och såklart ekonomi spelar in. Vi kände i det här fallet att vi hade möjligheten att gå spelarens önskemål till mötes, med tanke på att vi har två andra målvakter, menar Jörgen Lennartsson.

Nu står kampen mellan Erik Dahlin och Pontus Dahlberg.

– Erik har varit med ett tag, har skinn på näsan, har varit med om både upp- och nedgång. Erik var förstemålvakt i 89-kullen och Sveriges bäste målvakt född 89 i väldigt många år. Fick chansen i Blåvitt, sedan fick han några törnar där, gick till Norge och fick den erfarenheten, säger Jörgen Lennartsson.

– Sedan har han varit nere och vänt i lägre divisioner och fått perspektiv på det här att vara fotbollsproffs eller ha ett jobb vid sidan om, vilket gör att hans livsperspektiv i dag är en styrka hos honom.

– Har gjort väldigt bra ifrån sig, fick spela sista matchen mot Norrköping. Vi är väldigt trygga i Eriks kunskaper och kvalitet, säger IFK-tränaren.

– Pontus är väldigt talangfull och lovande. Han har väldigt många goda egenskaper för att bli en bra målvakt, saknar erfarenhet, men har en väldigt stor talang.

ANNONS

Jörgen Lennartsson sammanfattar dem så här:

– Det är ett väldigt bra målvaktspar. De kommer stå varannan match. En står på lördag, en på onsdag. Likadant i Dubai, en står mot Bröndby, en mot AIK.

Och sedan när serien börjar?

– Bäst står. Det är enkelt. Det är två bra målvakter.

Vem är bäst i dag?

– I dag är de väldigt lika. De har lika olika egenskaper, lite olika styrkor, lite olika svagheter. Men ganska … det är två bra målvakter.

Att ni möter Malmö i premiären, talar det emot Pontus, som saknar allsvensk rutin?

– Nej, det vet jag inte. Det tycker jag inte att man kan säga. I dag är det 27 januari. Seriestart är 1 april. Tids nog kommer vi veta det.

ANNONS