Cyhra kallas redan före debutplattan för en "supergrupp". Pressbild.
Cyhra kallas redan före debutplattan för en "supergrupp". Pressbild.

Cyhra debuterar med sårbar hårdrock

ANNONS
|

Bara en låt har släppts men redan kallas hårdrocksbandet Cyhra för en "supergrupp". Det beror på att medlemmarna Jesper Strömblad, Peter Iwers och Joakim Lundberg, som går under artistnamnet Jake E, sedan tidigare har spelat med välkända band som In Flames och Amaranthe.

- Vi har gjort våra år i branschen och uppnått bra succéer med tidigare band. Men det var aldrig vår intention från början att starta något all stars-band, säger Jake E.

ANNONS

Syftet var istället att ha ett tydligt mål och tillsammans sträva mot det.

- Vi vet vad vi vill och vi vill inte spela 200 dagar om året för att bygga bandet och offra familjen. Vi gör detta för att vi älskar det, men vi kommer att vara lite exklusiva och ta de spelningar som är bra för oss. Jakten på det största är inte det viktigaste utan det viktiga är att vi kan visa världen att vi har en jävligt bra platta i bagaget, säger Jake E.

TT: Vad är den största skillnaden från det ni gjort innan?

- I det här bandet har alla exakt samma målbild. När man spelar i ett band är det ofta en person som driver saker framåt, i mitt fall var det jag. Men nu har jag hamnat i ett band där jag känner att jag kan bli avlastad. Vi har samma tyckande och tänkande, säger Jake E.

ANNONS

Medlemmarna i Cyhra har alltså lämnat sina gamla band bakom sig och fokuserar bara på det nya materialet.

- The past is the past och nu blickar vi framåt. Att vara i ett band är som att vara i ett förhållande, ibland tar det slut och man går åt olika håll. Jag är jättestolt över vad jag åstadkom med Amaranthe men identifierar mig inte med vad de gör nu, säger Jake E.

Vill träffa hjärtat

Singeln "Karma" är redan ute och i höst kommer albumet "Letters to myself". Jake E beskiver det som mörkt men ljudmässigt väldigt glatt.

- Texterna är väldigt personliga. Jag har blivit inspirerad av det Jesper har berättat. Han har inte stuckit under stolen med sina problem med alkohol och ångest. Jag har haft en del problem i livet också, så jag tog in allt detta och lade otroligt mycket tid på att texterna skulle träffa hjärtat, säger han.

ANNONS

Det tog många kollegieblock och funderingar över vad som är okej att berätta om för att få fram en låttext.

- Jag är så stolt över albumet. Jag har spelat in 25 skivor ungefär och aldrig varit så stolt över något som detta. Det är som titeln antyder – något jag har skrivit till mig själv, säger Jake E.

Albumet "Letters to myself" släpps den 20 oktober.

TT

Fakta: Cyhra

Cyhra består av Jesper Strömblad och Peter Iwers som tidigare har spelat i In Flames. Samt Jake E från Amaranthe och Alex Landenburg från Annihilator.

Bandet bildades av Jesper Strömblad och Jake E. Bara dagar efter idén var titelspåret till albumet skrivet.

Den 27 oktober spelar bandet i Helsingfors i Finland.

ANNONS