Bygget av scenen inför Summerburst på Ullevi i början av sommaren.
Bygget av scenen inför Summerburst på Ullevi i början av sommaren.

"Bygga scener är ofta rent livsfarligt".

ANNONS
|

I onsdags skadade sig en scenarbetare allvarligt i samband med bygget av Metallicas scen på Ullevi. Mannen föll över två meter och ådrog sig svåra skallskador.

Läs också:Scenarbetare på Ullevi föll från Metallicabygge

- Det är otäckt när någon råkar illa ut. Det inträffar tillbud i samband med så gott som varje scenbygge, oftast är det bara turen eller slumpen som gör att ingen blir skadad oftare, säger Karin Holmegaard som jobbar som scenbyggare sedan tio år.

Sommaren är högsäsong för konserter och trycket hårt på dem som bygger och river scenerna. GP har pratat med flera personer med insyn i branschen. De beskriver hur man jobbar med inga eller osäkra anställningsavtal, hur det saknas kollektivavtal och framförallt hur stress, utmattning, obefintlig utbildning och bristande säkerhetsrutiner gör scenbyggen till farliga arbetsplatser.

ANNONS

- Flertalet av dem som bygger Metallicas scen kommer direkt från att ha jobbat stenhårt under många dagar på Way out West, de har inte fått den vila de behöver, säger Ola Lawner som har erfarenhet från såväl scenbyggen som vanliga byggarbetsplatser.

- Att bygga scener är ofta rent livsfarligt. Man tar in unga kids på arton år utan erfarenhet eller utbildning och sätter dem på avancerat ställningsbygge, berättar Ola Lawner som hävdar att grundproblemet stavas tid och pengar.

- De här företagen anställer billig arbetskraft som hanterar väldigt dyr utrustning som ska upp, ner och sedan transporteras vidare så snabbt som möjligt. Det är ständig stress och då struntar man i säkerheten.

Karin Holmegaard bekräftar det Ola Lawner säger.

- Scenen måste ju bli klar och efter konserten ska den till nästa ställe. Det innebär att vi kan jobba 18 timmar i sträck. får sova tre timmar för att sedan vara tillbaka för ett nytt pass, säger hon.

Tidsbristen gör enligt de erfarna scenbyggarna att man inte använder säkerhetssele korrekt och att tunga lyft hanteras på ett sätt som är farligt på både kort och lång sikt.

- Folk sliter sönder sig, men ingen vågar käbbla emot eller ifrågasätta hur det fungerar. Då har man inget jobb nästa gång, säger Ola Lawner.

ANNONS

Enligt Karin Holmegaard inträffar det olyckor eller incidenter i samband med i princip varje bygge, vanligast är klämskador i samband med i- och urlastning.

- Ingenting rapporteras och eftersom det saknas ordentliga avtal får du ingen sjuklön när du skadat dig, säger Karin Holmegaard som själv klämt sönder ett finger, dragit axeln ur led och drabbats av flera ryggskott.

Fackförbundet Byggnads saknar statistik över hur många som jobbar i branschen och hur vanligt det är med olyckor. Hos konsertarrangören Live Nation hänvisar man till underleverantören Starlight, Nordens största företag inom scenbygge, som bland annat bygger Metallicas scen på Ullevi.

Martin Zetterström, vd på Starlight och Sverigechef på Bright Group Nordic vill inte uttala sig för branschen som helhet men försäkrar att man i det egna företaget är noga med arbetstider, matpauser och vila samt tar säkerheten på största allvar.

- Det här är ett fysiskt arbete men vi använder oss enbart av erfarna scenbyggare. Sedan finns det så kallade "humpare" som inte har samma utbildning, men de bygger inte utan är med som bärare och arbetar enbart på marken, säger Martin Zetterström och poängterar att säkerheten förbättrats de senaste tio åren.

- Skyddsutrustningen har utvecklats och i dag använder vi mer maskiner och lastare även om det fortfarande är ett tungt jobb. Det går alltid att göra saker bättre och säkrare, det arbetar vi med kontinuerligt.

ANNONS

Se också:Quiz: Vad kan du om Metallica?

Fakta: Tidigare olyckor

2006, Karlskrona, Sverige

En scenarbetare skadas när en kran faller över honom under förberedelserna för Melodifestivalens deltävling i Rosenholm Arena.

2007 Madrid, Spanien

Två scenarbetare omkommer och två skadas när de monterar ner Rolling Stones scen. Arbetarna föll från ett tio meter högt torn.

2007 Ronneby, Sverige

En nittonårig man faller från ett scenbygge i samband med Diggiloo-turnén.

2009 Marseille, Frankrike

Två scenarbetare dör och åtta skadas när taket kollapsar under bygget av Madonnas scen på Stadion Velodrome.

2013, Göteborg, Sverige

Under jobbet med att montera ned en scen på Way out West får en scenarbetare en järnbalk över benet och tas blödande med ambulans till Sahlgrenska.

ANNONS