"Melodikryssets" Anders Eldeman. Pressbild.
"Melodikryssets" Anders Eldeman. Pressbild.

Bugg bakom krysskaos i radio

Efter stor förvirring, både bland lyssnare och på Sveriges Radio, visar det sig att det var ett fel i ett datorprogram som ställt till kaos i populära "Melodikrysset".

ANNONS
|

Häromveckan blåste det upp till lyssnarstorm mot "Melodikrysset", då frustrerade lyssnare meddelade att krysset inte stämde överens med raderna som programledaren Anders Eldeman läste upp.

Även i lördags gick det snett, men då upptäcktes felet i tid och Eldeman hann korrigera i sändningen.

Nu har boven i dramat avslöjats: en bugg i det verktyg som redaktionen använder för att publicera kryssen.

- Det är ett ganska komplicerat system och det visade sig att det flyttat siffror ett hack av sig självt, säger SR:s underhållningschef Daniel af Klintberg.

ANNONS

Felet uppdagades efter att en lyssnare larmat TT om att han misstänkte att flera kommande kryssplaner på Sveriges Radios hemsida var felaktiga.

Efter att TT skickat vidare informationen till SR visade sig misstankarna stämma.

- Det gjorde att vi verkligen gick till botten med det här och upptäckte felet, säger af Klintberg.

- Det var superfrustrerande. Vi tänkte att det var en engångshändelse, men efter att det uppdagades igen har vi suttit i många möten med leverantören för att fatta vad som har hänt.

Nu ska felet vara åtgärdat, men många tidningar med ett felaktigt kryss inför lördagen har redan gått i tryck.

TT

Fakta: Felet i Melodikrysset

Det fel som uppstått i Melodikryss nr 46 (17 november) består i att siffran 5 borde ha suttit i det lodräta ordet mellan Lodrätt 1 och 2. Detta innebär att nuvarande 5 skulle ha varit en sexa. Resten av numreringarna är därmed en siffra efter. Det skulle alltså vara nr 16 nere i högerhörnet.

Källa: Sveriges Radio

ANNONS