Britt-Marie Mattsson om sitt möte med Fidel Castro

ANNONS
|

Utrikesminister Sten Andersson och kabinettsekreterare Pierre Schori var på rundresa i Centralamerika 1987 och gjorde en avstickare till Kuba. De engagerade sig i Contadoraprocessen för en fredsöverenskommelse i flera centralamerikanska stater och Fidel Castro var, som så ofta i regionen, en central spelare med ingångar i både regeringar och olika regeringsfientliga grupperingar.

Jag följde med Andersson och Schori och fick möjlighet att uppleva Fidel Castro på nära håll och att ställa några frågor. Fidel visste sitt värde och sin attraktionskraft både på utländska ledare och journalister som han ofta lät vänta i veckor för att sedan meddela att de kunde åka hem eftersom det inte blev någon intervju.

ANNONS

Beundrade Palme

Med Anderssson och Schori fanns kopplingen till Olof Palme som besökt Kuba 1975 och som Castro beundrade. Schori hade dessutom varit en informell mellanhand mellan USA och Kuba 1977 då en öppning mellan länderna var möjlig med Jimmy Carter som nyvald amerikansk president.

Fidel tog emot Andersson och Schori med öppna armar. Han invigde en skola som bar Palmes namn, överlade med sina svenska gäster i timmar och lät mig ställa några frågor.

Oklanderligt klädd

Castro var oklanderligt klädd och ljusår från hur han sett ut i säckig träningsoverall och tovigt skägg under senare år. Hans gröna militäruniform var välpressad, skägget långt men välansat och de svarta skorna blänkte av putsmedel. Han sade att han alltid bar uniform för att ständigt vara beredd att försvara det kubanska folket och radade upp de amerikanska försöken att invadera Kuba. Han nämnde Grisbukten, visste jag vad som hänt där? Kubanerna hade väntat i träskmarkerna på amerikanerna och han hade själv lett sina styrkor , trängt tillbaka amerikanerna och förnedrat supermakten i reträtten.

"Löjlig amerikansk filmstjärna"

Michail Gorbabatjov hade nu tillträtt som ny ledare i Sovjet och inlett politiken med glasnost- öppenhet- och perestrojka - ekonomiska förändringar - vilket drabbat Kuba negativt. Från att ha hållit Kuba under armarna genom att importera socker till överpris och exportera olja och viktiga förnödenheter till underpris hade Sovjet slutat köpa socker och leverera billig olja och därmed övergivit Kuba och den kubanska revolutionen. Det var så som Castro såg på saken. Han hånade Gorbatjov och sade att Sovjetledaren såg ut som en löjlig amerikansk filmstjärna med hatten käckt på svaj och jämförde med de tidigare sovjetiska ledarna som haft stora hattar som hindrades att falla ned över ögonen av de utstående öronen.

ANNONS

Castro demonstrerade med händerna och tolken försökte hänga med. När jag försökte upprepa frågan vad den nya sovjetiska politiken innebar för Kubas ekonomi började han tala om hur gamla Havanna skulle restaureras och förklarade hur fasadpusten måste tillverkas för att klara tuffa vindar och hårt klimat. Tolken översatte och blandade cement och pigmentfärg i en enda röra och Castro röt:

- Inte i den ordningen.

Den perfekta kubanska fisksoppan

När jag fick in en fråga om USA började Castro tala om fisksoppa. Det var receptet på den perfekta kubanska fisksoppan som han nu ville leverera och han kommenderade både mig och tolken att anteckna. Gör buljong på fiskskrov och grönsaker. Koka länge och sila bort fiskrester och grönt så att buljongen blir klar. Lägg i nya finhackade grönsaker efter säsong i buljongen och sist stora bitar av fisken och skaldjur. Men koka inte för länge! Fisken och skaldjuren får inte bli sönderkokta och sega. Anteckna det!

Tolken var genomsvettig och jag frågade hur det gick att göra fisksoppa för vanliga kubaner när det mesta saknades i bristsamhällets Kuba. Han ryckte till sig tolkens block med det nedskrivna receptet och uppmanade mig att skriva av.

Fidel Castro var som en parodi på sig själv och höll efter närmare trettio år vid makten Kuba i ett järngrepp. Reformerna med alfabetiseringskampanjen och sjukvården var genomförda men de mänskliga fri-och rättigheterna var begränsade, att klaga på den dagliga misären var ett lika stort brott som om att påpeka ofriheten.

ANNONS

Frihetshjälten hade förvandlats till diktator. Med svaren på allt, inklusive tillredningen av fisksoppan.

ANNONS