Nikolaj Lie Kaas gör en stor roll i "Britannia". Arkivbild.
Nikolaj Lie Kaas gör en stor roll i "Britannia". Arkivbild.

Britannia-stjärnan sörjer Michael Nyqvist

Chansen att få spela i en påkostad produktion ges inte ofta. Därför är danske Nikolaj Lie Kaas tacksam över rollen i den nya fantasyserien Britannia.

ANNONS
|

Romarnas invasion av de brittiska öarna står i centrum i den episka berättelsen Britannia. I det mytomspunna landet som general Aulus Plautius vill åt finns den utstötte druiden Divis, spelad av den danske skådespelaren Nikolaj Lie Kaas.

För TT berättar han att det var en "larger than life"-upplevelse att vara en del av produktionsbolaget Sky Atlantics jättesatsning.

- Man har inte riktigt den möjligheten i Danmark. Där ligger fokus på något helt annat. Anledningen till att vi har bra berättelser om karaktärer i Danmark, Sverige och Norge är för att vi inte har lika mycket pengar. Vi fokuserar i stället på att göra rollfigurerna komplexa och intressanta. Jag tror att andra länder har lärt sig det från oss, säger han.

ANNONS

Britannia har redan jämförts med succén Game of thrones, vilket Nikolaj Lie Kaas förstår.

- Men att jämföra sig med den största serien någonsin är omöjligt. Vi kan bara bli en besvikelse. Jag skulle älska om serien blev lika stor som Game of thrones men vi måste vara rimliga, chanserna är mycket små, säger han.

Vän med Michael Nyqvist

Under inspelningen av Britannia fick Nikolaj Lie Kaas stöd av vännen Michael Nyqvist. Deras vänskap växte fram när de spelade tillsammans i det danska Oscarsbidraget Du försvinner. Filmen handlar om rektorn Frederik Halling vars personlighet förändras i takt med en växande hjärntumör. Det leder till att han förskingrar miljonbelopp och sätter sitt äktenskap i kris.

I rollen som den sjuke rektorn syns Nikolaj Lie Kaas. Hans försvarare, advokaten Bernard Berman, spelas av Michael Nyqvist.

- För en kort period betydde han allt för mig. Till och med under Britannia ringde han mig och frågade hur jag mådde och ville höra hur mitt liv var. Han sa ingenting om sin sjukdom, som var så långt gången och allvarlig, säger Nikolaj Lie Kaas och förklarar att han blev förkrossad när vännen gick bort.

Chockad och besviken

Att Michael Nyqvist inte ville prata om sitt tillstånd kom som en överraskning för Nikolaj Lie Kaas.

ANNONS

- Men det var väl för att han var stolt. Jag förstår det. Samtidigt blev jag chockad och lite besviken över att han inte ville berätta det, säger han.

En stor anledning till varför Nikolaj Lie Kaas älskade att göra Du försvinner var hans svenske motspelare, förklarar han. Trots filmens allvar skrattade de sig igenom scenerna.

- Han var så rolig. Jag saknar honom verkligen. Det finns inte ord för hur snäll och generös han var. Han var en av de mest generösa jag någonsin har träffat, säger han.

Britannia har premiär på HBO Nordic den 19 januari.

TT

Fakta: Nikolaj Lie Kaas

Nikolaj Lie Kaas är född utanför Köpenhamn i Danmark.

Skådespelaren har synts i filmer som Bröder och Änglar och demoner samt i tv-serien Brottet.

I filmatiseringarna av Jussi Adler-Olsens bokserie om Avdelning Q (Kvinnan i rummet, Fasanjägarna och Flaskpost från P) medverkar han tillsammans med bland andra Fares Fares. Inspelningarna av den fjärde filmen i serien, Journal 64, har precis startat.

ANNONS