Tre personer häktas – misstänks för mordförsök

Tre män häktas på sannolika skäl misstänkta för att ha försökt mörda en man i Borås tidigare i veckan. Männen ska ha kopplingar till lokala kriminella nätverk – och två av dem släpptes nyligen ur fängelse efter att ha avtjänat straff för grova brott.

ANNONS
|

Det var i måndags kväll som en man hittades med stickskador i en trappuppgång på Norrby i Borås. Mannen fick föras till sjukhus med allvarliga skador. Den knivskadade mannen ska ha kopplingar till kriminella nätverk.

Den knivskadades skadeläge ska i nuläget vara stabilt, han har kunnat höras, men han är kvar på sjukhus.

Bar vapen

Under tisdagskvällen kunde polisen gripa tre personer. Kammaråklagare Martin Svensson begärde under fredagen de tre misstänkta personerna häktade på sannolika skäl misstänkta för mordförsök och på eftermiddagen beslutade tingsrätten att häkta dem.

En av de misstänkta männen är i övre tonåren, de andra två är i 20-årsåldern.

ANNONS

Den yngste häktades utöver mordförsök även för grovt vapenbrott.

– Det var i samband med att han greps som man också hittade vapen och ammunition, säger kammaråklagare Martin Svensson.

Log mot åhörare

Martin Svensson vill i nuläget inte gå in på vilket motiv som de misstänker ligga bakom dådet, men slår fast att det i fallet finns kopplingar till kriminella gäng.

– Det verkar finnas kopplingar till gängkriminella sammanhang på Hässleholmen i Borås, säger han.

Vid 14-tiden på fredagen hölls den första av tre häktningsförhandlingar bakom stängda dörrar. Ett antal poliser var på plats utanför förhandlingssalen.

Ett fåtal åhörare hade tagit sig till rådhuset i Borås och när den yngste misstänkte kom in i rättssalen. Iförd gröna häkteskläder blinkade han och log mot en av åhörarna som sade “Min fucking bror”.

När kammaråklagare Martin Svensson läste upp att han på sannolika skäl misstänkts för försök till mord samt grovt vapenbrott satt den misstänkte i övre tonåren tillbakalutad och vickade på stolen.

Alla tre misstänkta förekommer ett flertal gånger i belastningsregistret.

Släpptes nyligen ut från fängelse

En av de misstänkta, en man i 20-årsåldern, släpptes nyligen ut från fängelse efter att ha avtjänat ett två år långt fängelsestraff för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

En annan misstänkt, också han i 20-årsåldern, har tidigare avtjänat ett fängelsestraff på drygt ett år efter att ha dömts för narkotikabrott 2021.

ANNONS

Den yngste mannen som häktas dömdes så sent som i september till nio månaders ungdomsövervakning då han tillsammans med fem andra personer under ett dygn hållit en man fången i mannens bostad och tvingat honom att lämna över bankkort, egendom och försökt förmå honom att föra över pengar.

Fler kan vara inblandade

Martin Svensson menar att det finns personer på fri fot som kan bli intressanta för utredningen och de misstänker att fler är inblandade. Ännu är ingen ytterligare gripen.

– Inte än, men det ska inte uteslutas att det blir fler frihetsberövanden, säger han.

Tidigare under måndagen hade en annan man, som är i 25-årsåldern, kommit in till Södra Älvsborgs sjukhus i Borås med stickskador. Kammaråklagare Martin Svensson leder även den förundersökningen där det ännu inte finns någon misstänkt.

Tror ni att det finns en koppling mellan fallen?

– Vi håller åtminstone ögonen öppna för den möjligheten, säger han.

LÄS MER:Tre anhållna efter knivdådet på Norrby

LÄS MER:Polisen bekräftar: Finns kopplingar till kriminella nätverk

Missa inte det senaste från Borås!

Nu kan du få alla våra Boråsnyheter, reportage och krönikor som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Borås. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS