Sveinn Gudjohnsen tog chansen – fixade Elfsborgs seger

Elfsborg fick resa hem från Värmland med tre färska poäng.
Sveinn Gudjohnsen, som ersatte skadade Per Frick, gjorde båda målen i 2–1-segern på Stora Valla.
Efteråt hyllades han av manager Jimmy Thelin.
– Kul att höra, men för mig var det här en lagseger, säger Gudjohnsen.

|

Gudjohnsen gjorde inte bara två mål, han var också högst delaktig i presspelet. Något som han fått kritik för att ha varit en brist tidigare. På presskonferensen efteråt hyllade Jimmy Thelin Gudjohnsens förbättrade arbetskapacitet. Gudjohnsen själv var som vanligt blygsam.

– Jag känner att jag har förbättrat mig i presspelet sen jag kom hit (2021). Det handlar nog om att bli van vid det. Det tycker jag att jag visade i dag, säger Gudjohnsen som varit bänkad de två senaste matcherna men nu fick starta när Per Frick kastat in handduken med en vadskada.

Islänningen gjorde 1–0 redan i sjunde minuten, för att sedan avgöra matchen efter en timmes spel med sitt 2–1-mål.

– Det var tufft i dag. De spelade hårt men vi skapade många chanser. Lyckligtvis vann vi. Det är klart att det är viktigt att göra mål, men för mig är det en laggrej. Det gäller att ta segern och de tre poängen, säger han.

Att påstå att första halvleken hade flera ansikten vore inte att överdriva. Elfsborg kom ut precis så bra som de gjort i de senaste matcherna mot Varberg och BP. Precis som mot BP bet den höga pressen på ett Degerfors som ville spela kortpassningsspel på egen planhalva. Dessutom låg hemmalaget högt, vilket öppnade upp för mycket ytor bakom backlinjen.

Det utnyttjade Elfsborgs lagkapten Johan Larsson när han hittade Gudjohnsen i djupled. Islänningen tog emot bollen på bröstet, i fart, och lyckades med en yttersida få in bollen mellan benen på Sondre Rossbach i det värmländska målet.

– De gav oss mycket ytor, vilket vi försökte trycka på innan. Vi vill inte krångla till det så jävla mycket mot sådana här lag. Det är ingen champagnefotboll men det behöver det inte vara heller. Degerfors är duktiga med bollen men har svagheter utan den, säger Larsson.

Målet kom i den sjunde minuten och Elfsborg hade fortsatt kontroll på matchen en stund efter det, men sakta men säkert tog sig Degerfors tillbaka. De började spela lite mer långt och vann plötsligt andrabollarna, till skillnad från i början.

Det gav också resultat. Dijan Vukojevic var nära att få huvudet på bollen, men i stället kom den till Rasmus Örqvist, som fick all tid i världen på sig att ta ner den och passa fram Damjan Pavlovic, som avslutade behärskat vid Valdimarssons högra stolpe. Det passiva försvarsspelet gjorde flera Elfsborgsspelare arga.

Efter en lugn start på andra hettade det till efter en timmes spel. Vukojevic kom helt fri med Hákon Valdimarsson men stördes i skottögonblicket av Sebastian Holmén. Degerforsspelarna ropade på straff men domaren Oscar Johnson signalerade för hörna.

Höll undan

Någon minut senare blev det mål åt andra hållet. Niklas Hult, som gjorde sin bästa match hittills den här säsongen, slog ett inlägg mot en fajtande Gudjohnsen. Om bollen tog på hans axel eller en Degerforsförsvarares huvud var svårt att se, men den studsade i ribban och in i mål. Och plötsligt ledde bortalaget igen.

Enligt Gudjohnsen träffade bollen axeln – och det var också han som fick målet.

Efter Elfsborgs ledningsmål försökte Degerfors försökte trycka på och kom till mycket inlägg, men Elfsborg lyckades försvara egen box från de där riktiga farligheterna.

– De har inte förlorat här sen i maj förra året. Det bevisar att vi sitter inne på nånting starkt i det här gänget. Vi har en tro på det vi gör och jag är stolt över att vi kan nollställa efter varje omgång, säger Johan Larsson.

En möjlig smolk i glädjebägaren för Elfsborg var att nyckelspelaren Alexander Bernhardsson klev av med en känning ena baksidan efter 20 minuter. Efteråt sa fysion tania Nilsson att det eventuellt blir magnetröntgen i början av nästa vecka. Det återstår att se om Bernhardsson kan vara med mot Mjällby på bortaplan nästa lördag. Elfsborg lär behöva honom.