Christian Ortmann har fått uppdraget att stoppa upp vargen som sköts i helgen utanför Herrljunga. Pälsen på bilden har dock suttit på en älg.
Christian Ortmann har fått uppdraget att stoppa upp vargen som sköts i helgen utanför Herrljunga. Pälsen på bilden har dock suttit på en älg. Bild: Foto: Privat

Skjutna vargen ska bli trofé – hemma hos privatperson

Den varg som nyligen sköts av ett jaktlag sydost om Herrljunga ska stoppas upp och bli en trofé hemma hos en privatperson, rapporterar P4 Sjuhärad.
– Jag har skinnet hos mig nu, berättar Christian Ortmann, djurkonservator i Borås, för GP.

ANNONS
|

En varghanne sköts utanför Herrljunga i helgen, inom det område där länsstyrelsen godkände skyddsjakt på en varg så sent som förra tisdagen. Detta efter att fårägarna Björn och Malena Klasson hade hittat över 30 av sina får döda på en gård mellan Mullsjö och Ulricehamn. Om det är den vargen som nu har dödats vet länsstyrelsen inte än, eftersom vargens innanmäte är i Stockholm i väntan på obduktion och analys.

Vargens yttre är emellertid kvar i Sjuhärad hos djurkonservatorn Christian Ortmann och ska få evigt liv hos en privatperson – men hos vem vill han inte avslöja.

ANNONS

– Jag kan säga så mycket som att den kommer att stanna inom Sverige.

Skinnet kläs på en docka

Man kommer att se tänder, tandkött och tunga på vargen, enligt P4 Sjuhärad, men enligt Christian Ortmann är det bara skinnet han har hemma hos sig i Borås. För att återskapa vargen behöver han bygga upp en kropp som han sedan ska klä med pälsen, och montera dit ögon och annat som behövs för att den ska se naturtrogen ut.

– Tänk dig en docka som dem man har i klädaffärerna och hänger kläder på, men till formen som en varg, säger han.

Det var jaktledaren som kontaktade Christian Ortmann och undrade om han var intresserad av att ta hand om vargen.

– Jägare vet om att jag monterar djur, så därför frågar de ibland och det är ju intressant när de kommer med en varg, det är ju inte alla dagar man får ett sådant djur.

– Vad gäller vargen så tycker ju folk så mycket hit och dit, men jag dömer inte. Man går på väldigt tunn is om man säger att man älskar vargen, och man går på väldigt tunn is om man säger att man hatar vargen. Alla har sina uppfattningar, och jag håller mig neutral, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det enda man kan säga, utan att komma på kant med någon, är att vargen fanns först, vi tog egentligen deras revir.

Viktigt med legitimiteten

Christian Ortmann är alltid noga med att fråga efter dokument på djuret. Finns det minsta misstanke om att det är ett djur som inte har kommit i innehavarens ägo på ett lagligt sätt säger han nej.

– Det måste vara en legitimt djur, har de inte papper på det så kan jag inte ta det. Sedan tycker jag inte att det är konstigt att man vill bevara ett djur som man har skjutit och som har gjort så mycket skada.

De vanligaste djuren han får in är räv eller rådjur, och de flesta förfrågningarna kommer från jägare som själva har skjutit djuren.

– Det är djur som man kan jaga, även fasan till exempel, säger han.

– Men det är inte så ofta man får varg.

Inte heller husdjur hör till vanligheterna, åtminstone inte i Sverige, enligt Christian Ortmann.

– Jag fick en fråga om en vit råtta en gång, men då tackade jag nej. Men tidigare har jag gjort några katter, dock inte i Sverige, berättar han.

Stoppade upp sitt första djur vid tolv års ålder

Christian Ortmann började stoppa upp djur redan när han var tolv år gammal – och nu är han inne på sitt 46:e år som autodidakt djurkonservator på, som han själv säger, hobbynivå. Att stoppa upp den skjutna vargen från Sjuhärad beräknar han kommer att ta mellan ett halvår och ett år eftersom han har annan sysselsättning till vardags.

ANNONS

– Jag gör det när jag har tid och känner för det, säger han.

Hur många djur han har stoppat upp genom åren har han ingen aning om.

– Det är som om jag skulle fråga dig hur många flugor du har slagit ihjäl.

LÄS MER:Varg skjuten utanför Herrljunga – efter beslut om skyddsjakt

LÄS MER:Bönder går till domstol – trots beslut om skyddsjakt

LÄS MER:Alicia jagades av varg – i villaområdet utanför Borås

Upptäck mer från GP i Borås!

Under fliken ”Borås” på gp.se och i appen hittar du alla nyheter från vår redaktion i Borås – samlade på ett ställe. Klicka HÄR för att komma direkt till sajten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS