Simklubben fick nog efter läckorna – får skadestånd

Simarenan hyllades för att den var så billig att bygga. Men efter flera läckor och en förstörd dator fick Simklubben Elfsborg nog och begärde skadestånd.
Nu ska stora delar av det fuktskadade taket bytas ut – enligt en utredning beror det på glipor i isoleringen från när arenan byggdes.
Men simklubben och simarenans chef har en annan teori om vad som ligger bakom läckorna.

ANNONS
|

Borås simarena hyllades när den invigdes 2010. Simarenan hade byggts till det låga priset av 56 miljoner kronor – vanligtvis brukar simhallar kosta minst 100 miljoner. Men under de 13 år som arenan funnits har två stora renoveringar behövts. Den första 2020 – för 17 miljoner kronor. Då var anledningen sprickor i golvet.

Nu är nästa mångmiljonrenovering på gång efter att taket har blivit fuktskadat och läckt in. Enligt en rapport från forskningsinstitutet Rise beror fuktskadorna på glipor i isoleringen i taket. För ombyggnaden av taket har Borås stad upphandlat en entreprenör för drygt 3,6 miljoner kronor, vilket även Borås tidning rapporterat om.

ANNONS

Simklubben fick nog

En av hyresgästerna i simarenan är Simklubben Elfsborg. De har haft flera läckor inne på sitt kansli de senaste åren.

– Man ser tydligt i taket där det har runnit, säger Jonas Söderberg, klubbchef i simklubben och pekar upp mot taket inne på kansliet.

Jonas Söderberg menar att problemen med det läckande taket uppstod när solceller installerades på taket 2020.
Jonas Söderberg menar att problemen med det läckande taket uppstod när solceller installerades på taket 2020. Bild: Frida Winter

När den sjätte större läckan inträffat och dessutom förstört en av klubbens datorer fick de nog.

– Vi har påtalat problemet i nästan två och ett halvt år och ingenting har hänt. Då tyckte vi att det var dags att skicka in ett skadeståndskrav, säger han.

Skadeståndskravet gällde den förstörda datorn samt installation och garanti för den, totalt 15 773 kronor, vilket Borås tidning var först med att rapportera om.

– För oss är det jättemycket pengar. Men vi var tvungna att tala om att nu är det nog. Nästa gång kanske det är tre datorer och jag ska inte behöva ligga och torka golvet här på kvällarna.

Tror du att det blev en spark i rumpan på kommunen när ni kom in med det här?

– Jag vill inte säga spark i rumpan och vi hade inget syfte att trycka till kommunen på något sätt. Det var mer att det var nog, nu måste vi från simklubben markera att något måste göras för nu har det läckt under så lång tid. Det var lite att påskynda arbetet, höja allvarlighetsgraden.

ANNONS

Simklubben: Problemen uppstod efter solceller installerades

Borås stad har bedömts skadeståndsansvarig då de inte vidtagit tillräckliga åtgärder trots att man kände till problemet och ska nu betala ut de dryga 15 000 kronorna.

Enligt Jonas Söderberg började läckorna efter att solceller installerades på simarenans tak 2020.

– Från simklubbens sida känner vi inte till konstruktionsgrejer eller hur man bygger men det är konstigt att det händer gång på gång att det börjar läcka efter att de installerades. Vi har sett att det har läckt från skruvhålen, säger han.

Hasse Johansson, Borås stads enhetschef för simarenan, är också inne på att solcellerna är anledningen och inte fel i konstruktionen.

– I mitt logiska tänk borde det då ha regnat in alla år som huset har stått, säger Hasse Johansson.

”Kan ha förvärrat ett problem som redan fanns”

Fastighetsägaren, Borås stads lokalförsörjningsförvaltning, menar att fuktproblemen i taket beror på brister som uppkommit när arenan byggdes och hänvisar till Rise utredning.

– Sedan kan installationen av solcellerna förvärrat ett problem som redan fanns, skriver Alen Muftic, fastighetsförvaltare för Borås stad i ett mejl till GP.

Renoveringen av taket är påbörjad och planeras bli klar till hösten och det ska inte påverka verksamheten inne i simarenan.

LÄS MER:Billiga simhallen hyllades – nu måste taket bytas

LÄS MER:Borås djurpark visste att de inte hade bygglov – byggde ändå

LÄS MER:Höghuset kommer att byggas några meter från hans balkong

Upptäck mer från GP i Borås!

Under fliken “Borås” på gp.se hittar du alla nyheter från vår redaktion i Borås – samlade på ett ställe. Klicka HÄR för att komma direkt till sajten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS