Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så blev Maria viral med sin enkla idé: ”Har blivit en positiv folkrörelse”

Maria Ringsén från Borås blev kändis i princip över en natt. Hon startade ett Instagramkonto som blixtsnabbt blev viralt. Hon fick tala med flera riksmedier om sin idé och helt plötsligt var ordet ”tantparkour” på allas läppar.
– Det är lite chockartat, för jag gjorde ju det här kontot mest för mina kollegor och närmsta vänner, säger hon.

Maria Ringsén ville börja våga mer och utmana sig i vardagen – och började då med tantparkour. I september blev hennes nystartade Instagramkonto viralt på nolltid och hon har sedan dess inspirerat tusentals andra till att ta på sig ”tantparkourglasögonen”.

När GP träffar henne i Borås centrum börjar hon med att gå balansgång på en planteringsbädd. Sedan styr hon stegen mot Västerlånggatans gatukanal.

– Jag tänkte att jag skulle hoppa över den i dag. Jag har alltid förut bara gått över där det är en övergång, men den är ju egentligen inte särskilt bred, säger hon.

Hon kliver därefter upp på kanalkanten och hoppar över den flera gånger.

Maria Ringsén tvekar först, men hoppar sedan ner från muren. Bild: Frida Winter
Maria Ringsén tvekar först, men hoppar sedan ner från muren. Bild: Frida Winter

Det sista hindret blir en mur som är höfthög. Maria tar sig upp och funderar sedan en stund på om hon också ska hoppa ner.

– Det kanske känns lite väl högt. Eller nej, jag gör det, säger hon.

Hon sätter ena handen på muren och hoppar ner.

Kontot för vänner och familj blev viralt

Maria Ringsén förklarar att tantparkour handlar om att utmana sig själv och sin kropp genom att hitta olika ”hinder”, hur små de än verkar vara.

Allt började för tre år sedan när Maria stod vid en fjällbäck och helt plötsligt kände att hon inte vågade hoppa över, och slogs av att hon inte kunde komma ihåg när hon hade slutat våga sådana saker. När hon kom hem igen började hon helt enkelt hoppa, klättra eller balansera på saker i vardagen.

I september satt hon i lunchrummet på sin arbetsplats i Borås och berättade för några kollegor att hon brukade hålla på med en sak på sina promenader som hon kallar tantparkour. Hon nämnde dessutom att hon också hade ett Instagramkonto, även om det inte riktigt stämde än.

– Så dagen efter gjorde jag ett konto bara.

Och efter det gick det i rasande fart i en riktning som Maria inte hade räknat med. Det ena mediet efter det andra började höra av sig och hon fick berätta om tantparkour i tidningar, radio och tv över hela landet.

Stort engagemang på sociala medier

Maria Ringsén tror inte att hon är först med att utföra aktiviteten tantparkour, men att hon träffade rätt med namnet och konkretiseringen.

– Jag hittade på ett ord som uppenbarligen slog igenom, säger hon.

Sedan hon startade Instagramkontot har reaktionerna strömmat in och hon ser nu fram emot att fortsätta driva kontot tillsammans med de hittills runt 2000 följarna. Många av dem skickar in videos på när de själva tantparkourar som Maria sedan delar på kontot.

Om någon tittar på henne när hon tantparkourar, så vinkar Maria Ringsén helt enkelt tillbaka och berättar att hon håller på med sin nya sport tantparkour. Bild: Frida Winter
Om någon tittar på henne när hon tantparkourar, så vinkar Maria Ringsén helt enkelt tillbaka och berättar att hon håller på med sin nya sport tantparkour. Bild: Frida Winter

Hon berättar att kontot har fått uteslutande positiv respons och att det är många som har engagerat sig. Hon tycker om att läsa kommentarerna från följarna och berättar bland annat om en person som nyligen skrev att kontot ”var hennes livlina just nu” och om en 75-årig dam som i ett sms skrev att hon blivit inspirerad och nu också har börjat med tantparkour.

– Det är verkligen rörande om jag lyckas få någon att utmana sig själv i vardagen och kanske våga ta ett litet hopp.

Känslan av att folk har blivit inspirerade och att ämnet har aktualiserats gör henne stolt.

– I min första intervju sa jag att jag vill antingen starta en positiv folkrörelse, eller så blir det bara något litet som jag gör för mig själv. Men det har ju verkligen blivit en positiv folkrörelse – det är helt otroligt!

Inte bara en rolig grej

Till en början såg Maria tantparkouren mest som en rolig grej där hon tränade sina egna förmågor, men ju mer fenomenet spreds desto mer började hon förstå hur stor betydelse det hade.

– Jag har fått upp ögonen ännu mer nu för att det här är ju på riktigt. Det är inte bara någon ”plojgrej” att jag filmar när jag balanserar på en mur, utan det handlar om livskunskap och kroppsminne.

Någon som håller med om att tantparkour är mer än en skojig grej är Mari Lundberg, som är fysioterapeut och professor med inriktning på rörelserädsla.

– Det är helt i linje med hur man ska tänka för att främja hälsa och upprätthålla sin balans, och ja, röra på sig, säger hon.

Bra att våga gå utanför komfortzonen

Mari Lundberg beskriver att rörelserädsla handlar om att man undviker saker på bekostnad av sitt välbefinnande, till exempel för att man är rädd för att skada sig.

– Det jag har sett hos personer som antingen haft ont längre, skadat sig eller på andra sätt blir begränsade är att man kan fastna i saker som man kanske inte hade behövt vara fast i. Det man behöver göra för att ta sig ur det då är ju att gradvis utsätta sig för det.

Mari Lundberg, fysioterapeut och professor med inriktning på rörelserädsla vid Sophiahemmet Högskola. Bild: Pressbild
Mari Lundberg, fysioterapeut och professor med inriktning på rörelserädsla vid Sophiahemmet Högskola. Bild: Pressbild

Kan inte att inte våga göra något vara ett tecken på att det är farligt och att man faktiskt inte borde göra det?

– Det klart att det är så att man kan ha begränsningar i sin kropp på olika sätt som gör att man inte klarar av allt. Nu tar jag ett extremt exempel för att visa på vad jag menar, men om jag är helt otränad och ställer mig och ska åka störtlopp, då är det ju klart att det finns en ökad risk att jag skadar mig jämfört med om jag var tränad för uppgiften, säger hon och fortsätter:

– Men om vi bryter ner det till vanliga människors vardag så är det en större risk att vara stilla än att skada sig när vi hoppar över en sten, går balansgång eller vad det nu kan vara.

Att gå utanför sin komfortzon och att göra det man inte brukar göra är bra för alla, men särskilt när man kommer upp lite i åldrarna. För de över 65 år finns till exempel en särskild rekommendation att träna sin balans.

– Du åldras ju i kroppen och det påverkar allt ifrån spänst och balans till muskulatur. Men om man då kan träna på det lite så skjuter man liksom det lite framför sig. Om du kan någonting idag så kan du sannolikt det imorgon också.

Marias tantparkour-tips

• Ta på dig tantparkour-glasögonen och kom ihåg att inget hinder är för litet.

• Om någon tittar – vinka och säg att du håller på med din nya sport tantparkour.

• Känner du inte för att till exempel balansera på murar så går det lika bra att balansera på ett streck i marken. Det är också tantparkour!

• Du behöver inte ta dig till en plats och köra ett helt träningspass med massa hinder. Det går lika bra att göra ett litet hinder på vägen och sedan fortsätta gå som vanligt.

Instagram: @tantparkour

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.