Polispatrullen: ”Kommer att ställa till det för området”

Under lördagen patrullerade områdespoliserna Patrik Forsgren och Peter Nordgren Borås innerstad för att hjälpa och stötta förtvivlade företagare, men även boråsare som kände sig ledsna och oroliga efter branden.

ANNONS
LocationBorås||

Fotgängare på fotgängare gör samma gir när de ser polispatrullen, en inåtkrökt båge som slutar framför uniformskängorna. Eller ställer sig några meter bort, i väntan på att Patrik Forsgren och Peter Nordgren ska bli lediga.

– Det är många av dem som kommer fram som är jätteledsna och vill förklara hur hemskt de upplever det här, att det är tragiskt och eländigt, säger Patrik Forsgren.

För lediga är Patrik Forsgren och Peter Nordgren förstås inte – varken nu eller på ett bra tag. Däremot är det så många som vill prata med dem att flera syns stå och vänta in sin tur – andra ansluter sig oblygt till samtalet i stället för att vänta på att poliserna blir lediga.

ANNONS

Hela innerstaden påverkas

Även om det rör sig om en enskild byggnad som brann, har i princip hela innerstaden tagit skada, enligt Patrik Forsgren och Peter Nordgren.

– Ta butikerna längs med Allégatan till exempel. De har problem både på grund av röklukten och på grund av all aska. Personalen på Tant Grön stod och spolade av uteserveringen för att kunna öppna i morse. Och vi såg hur de slet på ett av de mindre kaféerna som har uteservering längs smågatorna för att kunna öppna i dag, säger Peter Forsgren.

De gick på sitt pass vid sju på morgonen och har sedan dess nästan oavbrutet rört sig genom Borås centrala delar, för att stanna till och prata med oroliga boråsare eller svara på frågor. Som områdespoliser är de vana vid att folk kommer fram och pratar, men just den här dagen har efterfrågan förvånat till och med dem själva. Många av dem de pratat med är oroliga och ledsna, men är inte personligt drabbade, mer än att deras stad har tagit skada.

– Då flikar vi ju in att ingen människa kommit till skada, det är det som det viktiga. Värden går alltid att lösa, men människoliv, det är det viktiga. Det är ingen som kommit till skada och det är vi glada för. VI hoppas att människor får lite perspektiv då och tänker att det är nog rätt okej ändå, även om det är hemskt, säger Patrik Forsgren.

ANNONS

Mångas livsförsörjning hotad

Vad gäller de många företagare som kommit fram till områdespoliserna, har poliserna däremot varit lite mer inkännande i sina svar då vissa varit så rädda för att deras livsförsörjning är hotad.

– Det har varit en strid ström av oroliga butiksinnehavare här på morgonen, både matställen och klädställen. Framför allt har det kommit in mycket rök i lokalerna och många är oroliga för sina försäljningsprodukter. De fortsätter att komma och fråga oss hela tiden vad som gäller, säger Peter Nordgren.

Avspärrningarna talar sitt tydliga språk om vad som gäller för stunden. Men beroende på hur länge de blir kvar och vilken form de tar sig framöver, uppstår inlåsningseffekter för företagare vars verksamheter klarat sig, men där varje avspärrad dag innebär en dag utan intäkter – trots att utgifter så som löner och lokalhyra fortsätter ticka på.

Hur länge avspärrningarna blir kvar vet dock varken områdespolis eller räddningstjänst.

– Nej, det vet vi inte i talande stund. Avspärrningarna kan nog bli kvar ett bra tag, för när räddningstjänsten väl är klara med sitt arbete ska ju tekniker in och göra en undersökning av omständigheter kring branden, säger Peter Nordgren.

Han menar att för den som besväras av avspärrningarna den närmsta tiden, kan det vara värt att påminna sig om huvudskälet till att de finns där.

ANNONS

– De avspärrningarna som är närmast handlar ju om rasrisken. Det blev så rejält varmt när det brann att det kan ha påverkat själva strukturen. Den överhängande oron just nu är rasrisken. Så närmsta veckan kommer ställa till det för området i alla fall, säger Patrik Forsgren.

LÄS MER:Därför hördes höga smällar under storbranden i Borås

LÄS MER:Kraftig brand i centrala Borås

LÄS MER:Streetrace hindrade räddningstjänsten under utryckning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS