Multiresistent bakterie spreds – SÄS anmäler till Ivo

En multiresistent bakterie fick spridning bland patienter på Södra Älvsborgs sjukhus under sommaren. 13 personer drabbades och tre personer kan ha dött på grund av bakterien. Detta gör att sjukhuset nu gör en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

ANNONS
|

Under sommaren 2023 upptäcktes en hög förekomst av patienter som blivit sjuka av en multiresistent tarmbakterie på SÄS. Bakterien hittades i några av sjukhusets miljöer och somliga patientgrupper riskerade att bli sjuka av bakterien.

Bakterien det handlar om är tarmbakterien Klebsiella oxytoca som förekommer hos alla människor. Men hos personer med nedsatt immunförsvar och som vårdas för andra åkommor kan få infektioner av bakterien.

– Sjuka, känsliga patienter med nedsatt immunförsvar och urinkatetrar kan drabbas hårt av bakterien och bli allvarligt sjuka, säger Joacim Stalfors, förste chefläkare på SÄS.

Vidtagit åtgärder

Enligt Stalfors var det under sommarens utbrott 13 patienter som drabbats av bakterien. Bakterien kan ha bidragit till dödsfallet hos tre patienter.

ANNONS

– Vi har ju en unik miljö med många olika sorters antibiotika. Och då vet vi att det finns en risk för resistensutveckling, säger Joacim Stalfors.

Då en person drabbas av en infektion är rutinen att ta ut odlingar av bakterier för att se vilken som ligger bakom. Där kunde de i somras se ett mönster där samma bakterie orsakade infektioner hos flera patienter.

– Vi har nu vidtagit en rad åtgärden och fram till idag har vi inga uppgifter på att någon mer blivit smittad, säger han.

Kan hända på fler sjukhus

Händelsen har ni fått sjukhuset i Borås att agera. En samlingsanmälan har nu gjorts till Ivo enligt lex Maria. Vis smittoutbrottet hade Folkhälsomyndigheten och förvaltningen Västfastigheter kopplats in för att se till att smittan inte skulle spridas ytterligare.

Varför anmälan sker först nu beror på att enligt lex Maria så måste sjukhuset vidta åtgärder och presentera dem i anmälan till Ivo. Åtgärderna vidtogs redan i somras.

– Jag vill understryka att vi ser allvarligt på detta och ser ett värde av att andra sjukhus också får reda på att det här har hänt. För det kan hända på andra sjukhus i Sverige. Vi samarbetar nu med Folkhälsomyndighetern för att kunna kartlägga bakterien och öka förståelsen, säger Joacim Stalfors.

ANNONS

LÄS MER:Sökte hjälp på julafton – dog av fysisk stress

LÄS MER:Vällingsond hittades i cancerpatients lunga – fick hjärtstopp

LÄS MER:Hemsjukvården missade medicin – patient dog

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS