Antalet i akut hemlöshet är fler än vad Borås stad någonsin tidigare uppmätt.
Antalet i akut hemlöshet är fler än vad Borås stad någonsin tidigare uppmätt. Bild: Frida Winter

Larmet: Antalet akut hemlösa i Borås fler än någonsin

Det är fler akut hemlösa i Borås än någonsin tidigare uppmätt. Och trots att antalet hemlösa ökar finns det färre sängplatser på härbärgena än på länge. Nu tittar Borås stad på att öppna fler akutplatser.
– Jag får ändå säga att vi gör väldigt mycket, säger Johan Andersson Neumann, som är enhetschef för akuthärbärget i Borås stad.

ANNONS
|

Antalet akut hemlösa i Borås är den högsta siffran sedan mätningen påbörjades 2005. 45 personer bedöms vara akut hemlösa, vilket är sju fler än förra året.

Totalt bedöms 361 personer i Borås befinna sig i en hemlös situation, en ökning med 13 personer från förra året och med hela 52 personer från 2020.

Hans Abrahamsson är förvaltningschef på individ- och familjeomsorgsförvaltningen. Han har ingen direkt förklaring till ökningen av akut hemlösa i staden.

– Det är svårt att säga att vi märkt av en exakt tydlig ökning. Men visst, den finns, säger han.

Hans Abrahamsson, chef på individ- och familjeomsorgsförvaltningen.
Hans Abrahamsson, chef på individ- och familjeomsorgsförvaltningen.

Våld i nära relationer kan vara en orsak

Enligt mätningen av Borås stad är de vanligaste anledningarna bland de som nyligen hamnat i hemlöshet våld i nära relation, vräkning eller missbruk.

ANNONS

– Våld i nära relationer kan vara en av de faktorer som vi till en viss del sett en ökning av, säger Hans Abrahamsson.

Svårare att få plats på härbärget under vintern

På akutboendet på Badhusgatan är oftast sex av tolv platser bokade av personer som får försörjningsstöd, vilket GP tidigare rapporterat om.

– Under stora delar av året fungerar det bra med de platser som finns. Mitt i vintern kan det ju vara lite svårare och då får man hitta andra lösningar i akuta situationer. Om man nekar någon hänvisar man den till social jour som får hitta en annan lösning, till exempel genom vandrarhem, säger Hans Abrahamsson.

Är det så det ska funka, att vissa platser är uppbokade?

– Möjligheten finns att bli beviljad en plats. Om man kommit tillbaka ett antal nätter kan man bli beviljad det som ett stöd helt enkelt.

Ska inte bo på akutboendet en längre tid

Under pandemin minskades antalet platser från 16 till 12 på akuthärbärget på Badhusgatan. Enligt Johan Andersson Neumann, som är enhetschef för akutboendet, tittar man på att öka till 16 platser igen.

– Vi ska försöka få det till 16 igen, säger han.

Upplever ni att det är för lite platser?

– Njae, det kan vara fullt ibland, inte ofta, men det kan vara så att vi får avvisa någon.

ANNONS

Att flera platser är upptagna av personer som har bistånd är inte målet enligt Johan Andersson Neumann.

– Målet är alltid att fånga upp personer som är där en längre tid. Det ska bara vara under en kort tid och sen ska de antingen hitta en egen lösning eller så ska vi hitta något mer långvarigt boende, säger han.

Fler sociala kontrakt

Det som också har ökat är hemlösa som bor i en av kommunens ordnade boendelösningar som försökslägenhet, träningslägenhet eller ett så kallat socialt kontrakt, där kommunen hyr ut en lägenhet i andra hand och man måste hålla sig till vissa förhållningsregler och visa att man klarar av att bo på egen hand.

Borås stad har ändrat sitt arbetssätt där man istället för att gå via arbetslivsförvaltningen kan gå via individ- och familjeomsorgsförvaltningen när man är i akut hemlöshet och behöver söka ett andrahandsboende.

– Vi har också gjort det mer tydligt hur det är och gått ut med information vilket säkerligen gjort att vi har fått kontakt med fler och att fler har vänt sig till oss och fått sin sak prövad, säger Hans Abrahamsson.

Nytt program mot hemlöshet på gång

Johan Andersson Neumann tycker att Borås stad har många olika boendelösningar för personer i hemlöshet. Han lyfter fram Klintesväng som är ett nyktert boende med 19 platser, Kaptensgatan som har 39 lägenheter där personer med missbruksproblematik kan få boende och ett hundratal sociala kontrakt.

ANNONS

Just nu pågår ett arbete med att ta fram en plan för att minska hemlösheten i Borås. Den är nu ute på remiss och planen är att den ska beslutas under våren 2023. Flera nämnder och kommunala bostadsbolag är involverade.

– Jag får ändå säga att vi gör väldigt mycket, sen är inte det tillräckligt för alla och det är det vi jobbar vidare med nu.

Olika hemlöshetssituationer

Akut hemlöshet

45 stycken i Borås

Personer som är hänvisade till akutboende, härbärge, jourboende, skyddade boenden eller motsvarande. Personer som sover i offentliga lokaler, utomhus, trappuppgångar, tält eller motsvarande.

Institutionsvistelse och stödboende

61 stycken i Borås

En person är intagen/inskriven på antingen; kriminalvårdsanstalt, HVB, familjehem, SiS-institution eller stödboende och ska flytta inom tre månader men utan egen bostad ordnad inför flytten eller utskrivningen. Hit räknas även de personer som skulle ha skrivits ut eller flyttat ut, men som är kvar på grund av att de inte har någon egen bostad ordnad.

Långsiktiga boendelösningar

168 stycken i Borås

En person bor i en av kommunen ordnad boendelösning som försökslägenhet, träningslägenhet, socialt kontrakt, kommunalt kontrakt eller motsvarande på grund av att personen inte får tillgång till den ordinarie bostadsmarknaden. Det handlar om boendelösningar med någon form av hyresavtal där boendet är förenat med tillsyn, särskilda villkor eller regler.

Eget ordnat kortsiktigt boende

87 stycken i Borås

En person bor tillfälligt och kontraktslöst hos kompisar, bekanta, familj eller släktingar eller har ett tillfälligt inneboende- eller andrahandskontrakt hos privatperson. Den uppgiftslämnande verksamheten har haft kontakt med personen av detta skäl och känner till att denna hemlöshetssituation gäller under mätveckan.

Källa: Borås stad

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS