Lagade julmat – då körde en buss in i Annas trädgård

En buss körde rätt in i en villaträdgård i Borås på fredagen. Det var när Anna Rylander stod och förberedde julmaten som hon fick se hur bussen kom rätt mot henne, utanför köksfönstret.
– Vi var lite så här: “Shit den kör ju mot oss”, säger hon.

ANNONS
|

Det var vid 11-tiden Anna Rylander på Norrmalm i Borås fick ovälkommet besök – av en linjebuss.

Det är rejält halt på platsen, vilket gjorde att bussen tappade greppet och började glida, vilket Borås Tidning tidigare rapporterat om.

– Jag såg hela händelseförloppet, det fanns ingenting att göra. En del kör som idioter men den här killen körde så långsamt, men bussen bara gled, säger grannen Claes Hedelin.

Förberedde julfirande

Anna Rylander bor i huset och stod och förberedde julmaten vid köksbänken när bussen gled mot hennes trädgård.

– Vi stod och tittade ut när den kom glidande på vägen. Vi var lite så här: “Shit den kör ju mot oss”. Men det gick så långsamt så att det var inte så att man kände att den skulle köra in i huset, men man blir ju rätt förvånad, säger Anna Rylander.

ANNONS
Anna Rylander såg genom köksfönstret hus bussen kom mot hennes hus.
Anna Rylander såg genom köksfönstret hus bussen kom mot hennes hus. Bild: Privat

När bussen hade kört in i trädgården gick Anna Rylander ut och tittade hur det hade gått med passagerarna.

– Det var väldigt skönt att den inte gled in i huset och att ingen kom till skada.

Körde busspassagerare till frisören

Busschauffören hade fullt sjå med att ringa till ledningscentraler och bärgningsbilar så Anna Rylander tog över skjutsandet och körde in några av passagerarna med sin bil in till stan.

– De tyckte att det var skönt för en tjej hade en klipptid som hon skulle hinna till och en äldre man skulle hem, säger hon.

– Det är ju ändå jul så man får göra så gott man kan.

Vid 13-tiden hade bussen kommit loss och kunde köra vidare från platsen. Det här är inte första gången som fordon glider ner för backen på Tokarpsgatan enligt Anna Rylander.

– Det har inte hänt hos just oss men hos grannen. Det är så brant ner och blir halt så då åker bilarna in i trädgårdar, säger hon.

Tappade kontrollen

En av dem som satt på bussen när den tappade kontrollen var Merly Åsbogård. Hon var på väg till frisören när hon märkte att bussen började åka konstigt.

– Den börjar fara från ena sidan till den andra. Först tänkte bara att det var någon knepig manöver busschauffören försökte sig på, för det står ju mycket bilar på vägen. Men sedan fattar jag ju att han inte har kontroll över huvud taget, säger hon.

ANNONS
Merly Åsbogård var passagerare på bussen.
Merly Åsbogård var passagerare på bussen. Bild: Mathias Pernheim

Hon berättar att chauffören till slut fick stopp på bussen genom att köra in i en villaträdgård.

– Han lyckades ju göra det bästa av en redan dålig situation.

Vägen inte saltad

Bussen träffade varken hus, parkerade bilar eller människor, men Merly berättar att det var nära. Bussen fick stopp bara några meter från huset, samt att det var många parkerade bilar och promenerande människor i närheten.

– Jag tycker det är intressant att det inte var saltat över huvud taget i backen. Så chauffören kan ju inte klandras för detta. Han gjorde verkligen allt för att få stopp på bussen. Men man kan ju tycka det är märkligt att vår stad inte sköter det här.

Enligt Merly var det inte särskilt många passagerare på bussen, bara fyra-fem stycken. Efteråt kände hon och de andra sig skärrade.

– Jag var rädd att vi skulle välta. Bussen gled ju ganska långt och då hinner man tänka mycket. Mitt äldsta barn var barnvakt hemma åt mitt minsta barn, och jag tänkte på vem skulle meddela dem om det händer någonting. Det var skrämmande.

LÄS MER:Förrädisk halka i Sjuhärad

Missa inte det senaste från GP Borås!

Nu kan du få alla våra Boråsnyheter, reportage och krönikor som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Borås. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS