Krematoriet i Borås bjuder in till öppet hus – vill locka barnfamiljer

Krematoriet i Borås öppnas upp för allmänheten – för första gången någonsin. På lördag är det öppet hus i lokalerna som vanligtvis är avsedda för likkistor och behörig personal.
Förhoppningen är att många barnfamiljer kommer – då en skattjakt för de minsta anordnas i lokalerna.

ANNONS
|

På lördag bjuder krematoriet i Borås in till öppet hus för första gången någonsin. Förhoppningen är att många barnfamiljer ska komma och lära sig om verksamheten.

Krematoriets personal planerar att fånga barnens intresse genom att bland annat anordna en jakt på ”asktroll” – bilder på små askmoln som ska sitta uppsatta runt om i lokalerna.

– Vi jobbar ju mycket med aska och vi har skorstenen där det kommer ut rök, så det är på grund av den kopplingen som figuren har plockats fram, säger Stefan Bärve, kyrkogårdschef.

Hoppas på frågor från barn

Ett av syftena med att bjuda in till öppet hus är att man vill avdramatisera krematoriet, och där tror Stefan Bärve att barnen kan spela en viktig roll.

ANNONS

– Unga människor vågar ofta fråga saker som vi vuxna inte vågar fråga. Och i det här läget så kan ju barnen faktiskt hjälpa föräldrarna, deras frågor kommer ju från hjärtat, säger Stefan Bärve, kyrkogårdschef.

Guidad tur bland krematorieugnarna

Besökarna som kommer till krematoriet på lördagen kommer få en guidad tur i lokalerna och bland annat få insyn i hur det ser ut när kistan kommer dit, hur ugnarna fungerar och hur askan förvaras fram till gravsättning.

– Vi kommer ha en av ugnarna öppen så man kan se hur den ser ut och så att man kan gå bakom och se vad som blir kvar när kremationen är färdig, alltså de saker som inte finns i kroppen när du föds.

Han berättar att det kan röra sig om till exempel skruvar som satts in under en operation.

Dit kommer man inte få gå

Den guidade turen kommer dock ha några begränsningar. Det kommer inte att pågå någon kremering i ugnarna när allmänheten är på besök och man kommer heller inte få gå in i kylrummet där kistor med kroppar förvaras i väntan på kremering.

– Vi jobbar med värdighet och respekt, det är grundkoden. Sedan är säkert folk nyfikna på kylrummet, men där är det stopp.

”En vattendelare”

Stefan Bärve hoppas att initiativet kommer tas emot väl, men är beredd på att det kanske inte enbart kommer generera positiva reaktioner.

ANNONS

– Det kommer säkert vara en vattendelare. Vissa tycker nog att man aldrig ska gå dit och att det ska vara stängt, medan den större massan, tror jag, ändå tycker det är okej.

LÄS MER:Claes ordnade kurs – i hur du bygger din egen likkista

LÄS MER:Så går räddningsarbetet till på olycksplatsen – följ med på övning

LÄS MER:Krematoriet i Kviberg – göteborgarnas sista anhalt

Upptäck mer från GP i Borås!

Under fliken “Borås” på gp.se och i appen hittar du alla nyheter från vår redaktion i Borås – samlade på ett ställe. Klicka HÄR för att komma direkt till sajten.

ANNONS