Skanska säljer Borås nya tingsrätt, som väntas stå klar i maj 2025.
Skanska säljer Borås nya tingsrätt, som väntas stå klar i maj 2025. Bild: Skanska

Jättebygget i Borås säljs – för 320 miljoner kronor

Skanska säljer det jättelika bygget av den nya tingsrätten i centrala Borås. Affären uppgår till hela 320 miljoner kronor.

ANNONS

Bygget har knappt börjat. Men nu säljer alltså Skanska Borås nya tingsrätt – som beskrivits som Sveriges modernaste, vilket Borås Tidning tidigare rapporterat om.

Tingsrätten kommer resas intill riksväg 40 intill Boråshallen i centrala staden och vara hela 5 100 kvadratmeter stor, fördelat på fem våningar. Byggnaden kommer att ha 13 förhandlingssalar, varav två säkerhetssalar.

– Vi har precis påbörjat byggnationen och vi beräknar att den står klar till andra kvartalet 2025, säger Aila Hirvonen Bremefors, affärsutvecklingschef på Skanska Sverige.

Sveriges modernaste tingsrätt

Domstolsverket har alltså beskrivit byggnaden som Sveriges modernaste tingsrätt.

– Hållbarhet är en viktig del i projektet. Byggnaden kommer bland annat att ha sedumtak och solpaneler och ett återanvänt rött tegel, säger Aila Hirvonen Bremefors.

ANNONS
Aila Hirvonen Bremefors, affärsutvecklingschef på Skanska Sverige.
Aila Hirvonen Bremefors, affärsutvecklingschef på Skanska Sverige. Bild: Privat

Det är företaget Vacse som nu köper tingsrätten – för hela 320 miljoner kronor. De är specialiserade på offentliga byggnader och äger sedan tidigare sex domstolar runt om i Sverige, bland annat i Malmö och Sollentuna. Företaget äger fastigheter för omkring tio miljarder kronor, berättar företagets vd Fredrik Linderborg.

– Det är en offentlig upphandling med detta och vi teamade upp med Skanska redan från början, berättar han.

– Vi ser att det är en slagkraftig kombination att Vacse är med som långsiktig ägare, för den här tingsrätten har vi samarbetat från dag ett, säger Aila Hirvonen Bremefors på Skanska.

Rättscentrum intill

Företaget ägs av flera pensionsstiftelser, vilket ligger till grund för vilka fastigheter de vill ta över.

Intill tingsrätten, på andra sidan riksväg 40, ska också ett nytt rättscentrum byggas, där bland annat polisen ska husera. Men den kommer inte att förvaltas av Vacse.

– Tyvärr är det inte vi som köper den fastigheten, men det hade vi gärna gjort, säger Fredrik Linderborg.

Markarbetet på tomten har påbörjats, men det första officiella spadtaget kommer att tas i början av maj. Det är först när byggnaden står klar 2025 som den nya ägaren tar över.

Borås nya tingsrätt

Fastighetsägare: Vacse

Hyresgäst: Domstolsverket

Arkitekt: ON Arkitekter

Cirka 5 100 kvadratmeter förhyrd yta

Cirka 70 arbetsplatser

13 förhandlingssalar, varav 2 säkerhetssalar

Källa: Domstolsverket

LÄS MER:Regeringen ger grönt ljus för ny domstolsbyggnad i Borås

LÄS MER:Borås stad säljer mark för över 100 miljoner kronor

LÄS MER:Sju stora byggprojekt på gång i Borås

Upptäck mer från GP i Borås!

Under fliken ”Borås” på gp.se och i appen hittar du alla nyheter från vår redaktion i Borås – samlade på ett ställe. Klicka HÄR för att komma direkt till sajten.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS