Gratis sommarlovsaktiviteter i Borås

Äntligen sommarlov och oaser med tid att hitta på roliga saker på. Kanske är det dags att lära sig spela golfkrocket, gå på museum, hälsa på gulliga djur eller sy om ett gammalt plagg? GP tipsar om flera aktiviteter runt om i Borås – som dessutom är gratis.

ANNONS
|

Med flera veckors sommarlov framför sig finns det mycket tid för skoj. Runt om i Borås finns det en hel del kostnadsfria aktiviteter som passar både soliga och regniga dagar.

Här listar vi 12 gratis sommaraktiviteter för lediga barn:

Gratis sommarlovsaktiviteter
Bild: Gunnar Lundmark / Svd / TT

Badresa

Barn födda 2011-2016 kan följa med på badresa till Sjömarken mellan den 12 juni och 11 augusti, varje måndag till fredag.

Bussar åker och hämtar barn inne i stan och kör dem till Sjömarken där de stannar hela dagen och hittar på olika aktiviteter. De som jobbar med badresorna är fritidsledare, aktivitetsledare, ferier och volontärer.

Bussarna avgår från Södra torget klockan 9.00 och åker tillbaka till stan klockan 15.00. Anmälan med kontaktuppgifter till barnets vårdnadshavare lämnas till personal på bussen.

Arkivbild.
Gratis sommarlovsaktiviteter
Bild: Erika Arnadottir

Familjevisning på Borås museum

Varje onsdag, 21 juni – 30 augusti, hålls en visning på Borås museum särskilt anpassad för barn.

Följ med runt i de gamla husen och lär dig mer om hur livet var förr. Hur lagade man mat? Vad åt man? Var sov man? Fanns det toalett? Hur var det att vara barn förr? Du får också ta reda på vart den största nyckeln leder och hur du skyddar dig mot häxor.

Samling vid Ramnakyrkan klockan 14.00.

Arkivbild från ett annat museum.
Gratis sommarlovsaktiviteter
Bild: JOEL SUND/TT

Golfkrocket

Borås krocketsällskap lär ut golfkrocket till dig som är mellan åtta och 18 år, gärna i sällskap med föräldrar eller andra vuxna.

Under sommaren arrangeras tre prova på-dagar: 13 juni, 11 juli och 8 augusti klockan 12.30 till 14.30. Samling på Kransmossens IP.

Anmäl dig här.

Arkivbild.
Gratis sommarlovsaktiviteter
Bild: Katrin Niklasson

Hittaut

Hittaut är en aktivitet där du med hjälp av karta, på papper eller i app, ska finna checkpoints. Det finns checkpoints i fyra olika svårighetsnivåer och de är placerade i stadsmiljö, parker, bostadsområden och tätortsnära skogar.

Hittaut är tillgängligt dygnet runt under sommarhalvåret så du kan ge dig ut när det passar dig. Du kan delta på egen hand eller tillsammans med andra. Välj om du vill gå, springa, cykla eller ta dig fram på annat sätt.

Ladda ned appen "Hittaut" eller hämta upp en papperskarta här och upplev nya områden inne och runt omkring Borås.

Arkivbild.
Gratis sommarlovsaktiviteter
Bild: Ørn E. Borgen

Fotboll

Hässleholmens bollklubb hälsar alla barn födda mellan 2008-2017 välkomna till Hässleholmen BK:s fotbollsskola som genomförs den 12 juni-9 juli och 10 juli-8 augusti på Hässleholmen i Borås.

Det finns träningsgrupper för både dem som spelar fotboll sedan tidigare och för dem som är nya och vill prova på.

Aktiviteterna pågår mellan klockan 9 och 15 måndag-torsdag och från 9-12 på fredagar. Det ingår lunch, dryck och mellanmål måndag-torsdag. Man får också spelarpaketet med fotboll, gul-blå tröja, vattenflaska och diplom.

Det är begränsat antal platser så anmälan krävs.

Arkivbild.
Gratis sommarlovsaktiviteter
Bild: MARK EARTHY

Basket

Under sommaren bedriver Norrby basket basketskola för alla barn födda 2008-2013. Skolan innefattar både träningar och tävlingar och äger rum måndag till fredag vecka 31 och 32, mellan 11.00-14-00, i Almåshallen. Klubben bjuder på mellanmål.

Anmälan behövs och görs via mail till norrbyikf@gmail.com eller via klubbens Instagram.

Arkivbild.
Gratis sommarlovsaktiviteter
Bild: Jessica Gow / TT

Digitalt måleri och illustration

En workshop på Borås kulturskola där du lär dig grunderna i det digitala ritprogrammet Procreate på iPad. Genom Apple Pencil får du testa digitalt måleri och animation med illustratör Ida Brogren. Passar både nybörjare och dig med mer erfarenhet.

Måndag 3 juli: årskurs 1-3, klockan 10-11.30, 13-14.30 och 15-16.30.
Tisdag 4 juli: årskurs 4-6, klockan 10-11.30, 13-14.30 och 15-16.30.

Anmälan sker här, sök på Sommar 2023. Är kursen full men du har egen iPad och Apple Pencil – lämna gärna en intresseanmälan ändå.

Arkivbild.
Gratis sommarlovsaktiviteter

Aktiviteter på Textilmuseet

Under hela sommaren erbjuds flera aktiviteter på Textilmuseet.

Klättra och var en del av det jättelika konstverket ”TUBE”, gå på en Museiresa med kluriga uppdrag, besök provningsgarderoben med plagg från 1900-talets decennier eller besök DIY-avdelningen där du kan sy själv.

Tillsammans med arbetslivsmuseerna i Västra Götaland samlar du upplevelser genom ditt besök och får en stämpel i ett häfte där tre stämplar ger en present.

1 juni-27 augusti, tisdagar till söndagar klockan 12-16, kortare visning klockan 14. Gratis för alla under 26 år.
Gratis sommarlovsaktiviteter
Bild: Robert Henriksson / SvD / TT

Internationell matlagning

Hos Hässlehuset får du testa olika internationella rätter och lära dig att laga mat från flera olika länder.

24 juli klockan 12.30, 25 juli klockan 11.00, 26 juli klockan 12.30, 27 juli klockan 11.00 och 28 juli klockan 10.00 – på Hässlehusets innergård.

Arkivbild.
Gratis sommarlovsaktiviteter
Bild: Sam Greenwood/

Extremsport

På Lundby Parks multisportområde som ligger granne med Lundbyhallen och Ishallen i Knalleland kan du prova på olika extremsporter.

Utomhusmrådet består av betongskatepark, parkourpark och cykelbanor med hopp (pumptrack och dirtbana).

Arkivbild.
Bild: JOHAN ENGMAN / TT

Odenslunds 4H-gård

Besök Odenslunds 4H-gård och lär dig mer om djur och natur. Här finns bland annat hästar, kaniner, getter och kycklingar.

Gården har öppet 10.00-16.00 alla dagar i veckan. Att besöka gården är gratis, men att delta i aktiviteter kan kosta.

Arkivbild.
Gratis sommarlovsaktiviteter
Bild: Anders Wiklund/TT

Musikverkstad

Hässlehuset bjuder in till musikverkstad. Kom och testa att spela olika instrument, lyssna på musik och spela in i studion.

31 juli klockan 12.30, 1 augusti klockan 11, 2 augusti klockan 12.30, 3 augusti klockan 11 och 4 augusti klockan 10.

Arkivbild.

LÄS MER:Sommarens konserter i Borås med omnejd – GP guidar

LÄS MER:Här är Borås bästa förskola 2023 – enligt föräldrarna

Upptäck mer från GP i Borås!

Under fliken “Borås” på gp.se och i appen hittar du alla nyheter från vår redaktion i Borås – samlade på ett ställe. Klicka HÄR för att komma direkt till sajten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS