Elfsborgs totala kollaps – överkört av Kalmar FF

Elfsborg behövde plocka poäng för att behålla serieledningen.
Då chockade Kalmar FF rejält och vann matchen med 3–0 – efter tre mål på sju minuter.
– Det är som ett korthus som faller isär, säger Johan Larsson efter matchen.

ANNONS
|

Efter två veckors allsvenskt uppehåll tog IF Elfsborg emot Kalmar FF på Borås Arena under söndagskvällen. En väldigt viktig match för Elfsborg, då Malmö FF besegrade Hammarby med 3–1 samma dag och därmed tog över platsen som serieledare.

Elfsborg startade matchen bäst. Simon Hedlund, som gjorde sin hemmadebut, stod för flera pigga aktioner. Även Michael Baidoo visade upp fina kvaliteter inledningsvis.

Total kollaps

Trots det hände det som inte fick hända för Elfsborg. Efter att Kalmar FF tagit sig in mer i matchen testade Simon Skrabb skott – Tim Rönning, som vaktade målet i Hákon Valdimarssons frånvaro, räddade men stod samtidigt för ett svagt ingripande. Nahom Girmai Netabay tog tillvara på returen och gjorde 1–0.

ANNONS

– Då är det som ett korthus som faller isär. Vi slutar göra allt det som vi står för och som vi har pratat om, allt det som gjort att vi ligger där vi ligger i tabellen. Vi frångår det helt, säger Johan Larsson efter matchen.

Några minuter senare var KFF nära att utöka ledningen, men skottet gick precis över ribban. Fler chanser kom, och tätt därefter nickade Lars Sætra in 2–0 på en hörna slagen av Melker Hallberg.

Ännu tyngre skulle det bli. Elfsborg rasade totalt och släppte in ett tredje mål – inom loppet av sju minuter. Det efter en målvaktstavla från Rönning i kombination med dåligt ingripande från mittbacken Ibrahim Buhari.

– De har en sjuminutersperiod och gör tre mål. Det får inte hända. Vi försökte samla det efter 2–0 när man kände att det kunde bli poäng. Gjorde man ett mål då kunde det fått gungning, men 3–0 i paus – den uppförsbacken var stor, säger Larsson.

Fyra byten inför andra halvlek

Inför andra halvlek valde tränaren Jimmy Thelin att göra ett kvadrupel-byte. Noah Söderberg, Sveinn Gudjohnsen, Ibrahim Buhari och Jeppe Okkels ersattes av Emmanuel Boateng, Per Frick, Maudo Jarjue och Ahmed Qasem.

– Vi ville förändra genom att få ett annat flöde i matchen som gjorde att vi orkade med. Men det fungerade inte, säger Jimmy Thelin.

ANNONS

Kollapsen var talande och Elfsborg hade svårt att hitta form. Michael Baidoo och Emmanuel Boateng försökte sätta sina lägen, men förgäves. Kalmar FF stod för en stabil insats och behöll greppet om matchen fram till slutsignal.

Elfsborg är därmed inte längre serieledare och har förlorat tre av de fem senaste matcherna.

– Kalmar var bra i dag, och är vi inte hundra procent måste vi hitta det. Vi är lite för spretiga just nu och det är för mycket ytor innanför vårat block. Duellspelet, man kan säga att det är en enkel sak, men vi måste vara där varje gång, säger Thelin.

Nästa omgång spelar Elfsborg mot Halmstads BK på Örjans vall, den 25 september.

Så startade Elfsborg

(4–3–3): Tim Rönning – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Ibrahim Buhari, Niklas Hult – Noah Söderberg, Michael Baidoo, Andri Baldursson – Jeppe Okkels, Sveinn Gudjohnsen, Simon Hedlund.

LÄS MER:Tim Rönning får chansen från start – första gången i år

LÄS MER:Jimmy Thelins stöd till Janne Andersson

LÄS MER:Jeppe Okkels förklarar genombrottet i Elfsborg

ANNONS