En chef inom Ulricehamns kommun döms för att ha köpt kött för nästan 9 000 för kommunens pengar.
En chef inom Ulricehamns kommun döms för att ha köpt kött för nästan 9 000 för kommunens pengar. Bild: Claudio Bresciani / TT

Chef köpte ryggbiff för kommunens pengar

En enhetschef inom Ulricehamns kommun köpte ryggbiff för nästan 9 000 kronor till sig själv – för kommunens pengar.
Nu döms han till dagsböter för trolöshet mot huvudman då han missbrukat sitt förtroende.

ANNONS
|

Det var i slutet av augusti som en enhetschef inom Ulricehamns kommun meddelade en anställd på en verksamhet inom kommunen om en leverans på 20 kilo ryggbiff.

Kostnaden för köttet blev 8 808 kronor.

Chefen kom sedan, enligt den anställda, och hämtade upp köttet och tog med sig det hem.

Orolig medarbetare väckte uppmärksamhet

En månad senare uppmärksammade en annan verksamhetschef att den anställda var nedstämd. De började prata om den ansträngda ekonomin inom verksamheten och den anställda oroade sig över om det dyra köttet skulle belasta ekonomin.

När Ulricehamns kommun tittade närmare på det såg de att beställningen inte hade gjorts genom deras vanliga system. Fakturan hade dessutom delats och bokförts på två andra verksamheter.

ANNONS

Chefens förklaring: Köttet skulle till grillfest

Enligt den misstänkta chefen hade han fått förfrågan om att göra beställningen till ett kommunalt event med grillning i skogen. När han insåg att grillningen inte blev av ringde han köttleverantören och returnerade köttet.

Några uppgifter om en returnering gick dock inte att hitta och ingen inom verksamheten kände till något om grillningseventet. Chefen fick under hösten lämna sitt jobb och skulle sedermera åtalas för trolöshet mot huvudman. Chefen har förnekat brott.

Dyra köttbitar

Tingsrätten anser inte att chefens förklaringar till inköpet påverkar bedömningen och nu döms han till 40 dagsböter à 230 kronor, totalt 9 200 kronor för trolöshet mot huvudman. Tingsrätten anser att han har missbrukat sin ställning som chef och att hans agerande inneburit skada för Ulricehamns kommun.

Han ska också betala 7 864 kronor i skadestånd till kommunen vilket var kostnaden för köttet exklusive moms.

LÄS MER:Kommunanställd misstänks för miljonbedrägeri – ska ha tömt brukares konto

LÄS MER:Marie och Einar förlorade 24 får i vargattacken – vill ha beslut om skyddsjakt

LÄS MER:Jaktbutiken har haft två inbrott – tjuvarna tar kikarsikten

Upptäck mer från GP i Borås!

Under fliken “Borås” på gp.se hittar du alla nyheter från vår redaktion i Borås – samlade på ett ställe. Klicka HÄR för att komma direkt till sajten.

ANNONS