Pendlare på 100-bussen.
Pendlare på 100-bussen. Bild: Anna Edlund

100-bussens passagerare mer välklädda än andra – eller?

Det händer att utländska turister säger att ”ni svenskar är så välklädda” när de kommer på besök. Det händer också att man hör om stockholmare att de är så himla välklädda. Men så plötsligt säger någon att de som reser med 100-bussen är mer välklädda än dem man ser på Västtrafiks övriga färdmedel, och då blir jag nyfiken: Är det så?

ANNONS
|

Jag reser själv med 100-bussen åtminstone någon gång i veckan mellan Borås och Göteborg, och efter att jag hörde det där har jag försökt kika lite extra på mina medpassagerare. Jag kan dock inte säga att min egen spaning har gjort att jag kan slå fast att det är sant. Inte heller har några andra jag pratat med, och som åker sträckan oftare, kunnat bekräfta tesen – men personen som gjorde påståendet är mer kunnig i ämnet, så jag tänker att det kanske ändå ligger något i det, åtminstone som tankeexperiment.

Då är frågan – vad skulle det betyda? Att boråsare är mer välklädda än göteborgare? Att göteborgare som jobbar i Borås är mer välklädda än de som jobbar i Göteborg? Att boråsare som pendlar är mer välklädda än andra? Är det helt enkelt så att de som bor, jobbar och/eller pluggar i textilstaden Borås är mer intresserade av kläder än folk i allmänhet? Eller känner de mer press från omgivningen? Och vad är det ens att vara välklädd?

ANNONS

Hur välklädd någon än är så finns det med allra största sannolikhet både de som tycker att det är fint och de som tycker att det är fult – men fortfarande välklätt.

Många frågor – och inga uppenbara svar. Men jag kan försöka mig på att ge ett på den sista frågan, utifrån hur jag själv skulle definiera det. Att vara välklädd, tycker jag, är inte så enkelt som att man bara har snygga eller moderiktiga kläder, utan det kräver lite mer – man bör ha lagt lite extra omsorg på det man har valt att sätta på sig. Och det bör kunna bedömas utan att man behöver använda sig av subjektiva ord som fin, eller för den delen ful. Hur välklädd någon än är så finns det med allra största sannolikhet både de som tycker att det är fint och de som tycker att det är fult – men fortfarande välklätt.

Vissa skulle säga att kläder som är trasiga, som ändå får anses vara ett adjektiv som är tämligen konstaterbart och inte särskilt subjektivt, är bristande stil, medan andra gör revor i sina jeans och ändå av en del skulle beskrivas som välklädda. Jag kan själv tycka att någon med sönderrivna jeans kan se väldigt välklädd ut, medan någon i kostym kan se ganska slafsigt klädd ut om det är sprunget mer ur plikt än engagemang.

Det är förstås en helt ovetenskaplig studie och slutsatsen är enbart baserad på iakttagelser och känsla.

Åter till påståendet om 100-bussens passagerare, som alltså inte går att leda i bevis – jag har en annan närliggande spaning. Långt innan jag hörde det där om den välklädda 100-bussen hade jag tänkt på att många i Borås har speciella kläder, jag ser fler än på många andra håll som har lagt lite extra möda på val av klädsel, och som har ansträngt sig för att ha ett eget uttryck – men det är förstås en helt ovetenskaplig studie och slutsatsen är enbart baserad på iakttagelser och känsla.

ANNONS

När GP:s reporter får följa med på en rundtur med designerna på Gina Tricots huvudkontor i Borås kommer hon tillbaka och säger att allting var så estetiskt tilltalande där – miljön, möbler och det personalen hade på sig. De har, som det designföretag de är, lagt extra omsorg på allt – smakfull inredning och väl valda kläder – och insett att en väl genomtänkt miljö är en bra grund för att kunna göra ett bra jobb, i det här fallet med ambitionen att få så många som möjligt i målgruppen att tycka att deras kläder är ”snygga” och sedan köpa dem.

Om personen som köper kläderna sedan kan definieras som välklädd, det låter jag vara osagt.

LÄS MER:Gina Tricot-designern: Så klär vi oss i framtiden

LÄS MER:Här är framtidens textilprodukter – visades upp på catwalken

LÄS MER:Studerande i Borås designar klänning till Nobelfesten

Upptäck mer från GP i Borås!

Under fliken ”Borås” på gp.se och i appen hittar du alla nyheter från vår redaktion i Borås – samlade på ett ställe. Klicka HÄR för att komma direkt till sajten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS