Borås stad är ensamma i Sjuhärad om att tillåta Tiktok, rapporterar Borås Tidning. Bild: Anjum Naveed
Borås stad är ensamma i Sjuhärad om att tillåta Tiktok, rapporterar Borås Tidning. Bild: Anjum Naveed

Borås stad ensam i Sjuhärad att tillåta Tiktok för anställda

Alla kommuner i Sjuhärad har förbjudit Tiktok för sina anställda – förutom Borås stad, rapporterar Borås Tidning. Trots att appen pekats ut som en säkerhetsrisk väljer staden att inte vidta åtgärder.

Den kinesiska appen Tiktok har pekats ut som en säkerhetsrisk av flera myndigheter som har förbjudit anställda att ladda ned appen. Det är bland andra Migrationsverket, Försvarsmakten, Tullverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Även samtliga kommuner i Sjuhärad, däribland Ulricehamn, Bollebygd och Svenljunga, har förbjudit eller gjort det omöjligt att ladda ner appen på kommunens telefoner – förutom Borås stad, skriver Borås Tidning.

Borås är därmed ensam i området med att tillåta appen, visar tidningens kartläggning.

– I dag finns det ingen policy i Borås stad när det gäller Tiktok på kommunens tjänstemobiler. Frågan har varit uppe till diskussion men något beslut har inte fattats, uppger Niclas Bodeklint, kommunens datasäkerhetsansvarige, till BT.

Borås stad har själva ett konto på Tiktok, där de lagt upp två videos – en av dem är en video där stadsdirektören försvarar Borås efter drevet mot staden.

Tiktok

Tiktok är en av världens snabbast växande sociala medier-plattformar och är speciellt populärt bland barn och unga. Användarna av appen skapar och delar främst korta filmklipp, ofta tillsammans med musik.

Tiktok ägs av kinesiska Bytedance, som lanserade appen i Kina 2016. Kinas inflytande över appen och i förlängningen över möjligheten att påverka dess användare har varit omdebatterat i flera år. Säkerhetsrisken har gjort att en rad länder förbjudit statsanställda att använda appen, bland annat USA och Danmark.

På Tiktok är det också vanligt med utmaningar som användarna uppmanas att göra. Men vissa utmaningar kan vara farliga att utföra och Tiktok har fått banna flera av dem.

Över en miljard internetanvändare använder i dag Tiktok.

Källa: TT, Internetstiftelsen

LÄS OCKSÅ: Försvarsmakten förbjuder Tiktok i jobbmobiler

LÄS OCKSÅ: Regioner förbjuder Tiktok för anställda

LÄS OCKSÅ: Regeringen duckar om förbud mot Tiktok

Upptäck mer från GP i Borås!

Under fliken ”Borås” på gp.se och i appen hittar du alla nyheter från vår redaktion i Borås – samlade på ett ställe. Klicka HÄR för att komma direkt till sajten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.