30 får på två olika gårdar i Sjuhärad har dödats av varg på mindre än ett dygn.
30 får på två olika gårdar i Sjuhärad har dödats av varg på mindre än ett dygn. Bild: Junge

30 får dödade i vargattacker – länsstyrelsen varnar djurägare

Runt 25 får dödades av en varg på en gård mellan Ulricehamn och Falköping under tisdagskvällen. Knappt ett dygn tidigare dödades minst sju får i en vargattack i Bollebygd. Nu varnar länsstyrelsen djurägare i området.
– Angreppsrisken är förhöjd precis efter ett angrepp, säger Nelly Grönberg vid länsstyrelsen.

ANNONS
|

Fem tackor och två lamm dödades av en varg natten till tisdag på en gård i Bollebygd, vilket P4 Sjuhärad var först att rapportera. Ytterligare ett lamm saknas sedan attacken.

Knappt ett dygn senare, under tisdagskvällen, angreps även en fårbesättning mellan Ulricehamn och Falköping där 20–25 får dödades.

Risk för fler angrepp

Nu går länsstyrelsen ut med en varning till djurägare i närområdet, så att de kan vidta åtgärder för att skydda sina djur – eftersom risken för nya angrepp är förhöjd precis efter ett angrepp.

Länsstyrelsens inventeringsansvarige för stora rovdjur, Nelly Grönberg, säger att man till exempel kan tänka på att ta in djuren eller flytta dem till en stor hage där man har bra uppsikt under det kommande dygnet.

ANNONS

– Men det går inte att prata generellt om vad man ska göra, utan man får se på den enskilda personens situation, säger hon.

LÄS MER:Alicia jagades av varg – i villaområdet utanför Borås

LÄS MER:En varg siktades vid riksväg 40 i Ulricehamn

LÄS MER:Borås djurpark avlivade sina vargar – nu får de skarp kritik

Upptäck mer från GP i Borås!

Under fliken “Borås” på gp.se och i appen hittar du alla nyheter från vår redaktion i Borås – samlade på ett ställe. Klicka HÄR för att komma direkt till sajten.

ANNONS