Bokmässan tappar besökare

Missnöjda förläggares uppfattning bekräftas: Det har kommit färre i år.

ANNONS
|

Nya Tiders medverkan, negativ press, nazister som marscherar i närheten – vilka anledningarna än är, står åsikten fast hos flera förläggare GP talar med: Det är färre folk på årets mässa än tidigare.

”Jag har aldrig sett så här lite folk på en lördag”, säger en besökare, och en av utställarna som vill vara anonym berättar att förändringen särskilt märks på avsaknaden av unga:

– Förut fanns det alltid barn här som lekte i vår lekhörna. Nu är det knappt några alls. Folk vågar inte ta med dem.

Tomas Lindelöw, ägare till Lindelöws bokförlag, delar bilden att Bokmässan känns mindre folktäti år.

ANNONS

– Det beror på, gissar jag, att det har varit mycket negativ rapportering i tidningar och radio. Förr var det mest positiva artiklar innan och under Bokmässan. Det är klart att det påverkar.

Tror du att de alternativa bokmässorna har lockat till sig många av besökarna?

– Det hoppas jag. Då blir Göteborg en större litteraturstad, om det går bra för de evenemangen.

Liksom Lindelöw upplever Conny Larsson, som driver Balkong förlag,att det är luftigare i gångarna i år än under tidigare bokmässor.

– Att påstå annat vore att ljuga. Visst är det så. Och det påverkar försäljningen.

Hur mycket?

– Först i morgon vet vi på riktigt hur det har gått med allting sammanräknat. Men det är en tydlig dipp.

Hans kollega Nicole Linder tror att bortfallet beror på nazistiska NMR:s demonstration i centrala staden.

– Det har skrämt iväg människor. De är rädda, säger hon.

Negativ bild inåt

Även på själva mässan finns inslag som förläggarna anser påverkar besökarnas upplevelse negativt. Flera av grannarna till ETC:s tomma monter, där en tv-skärm som annonserar för tidningens alternativa mässa på Heden står uppställd på ett antal träpallar, har klagat till mässledningen; de anser att montern sprider negativ stämning på en plats som borde omgärdas av glädje och inspiration.

ANNONS

En utställare som GP talar med och som vill vara anonym av säkerhetsskäl, berättaratt den har klagat ett flertal gånger till mässan angående högerextremaNya Tiders monter, där chefredaktören Vávra Suk och hans gästeranvänder en alltför högljudd mikrofon.

– Och det vet ni ju vad det är för budskap de sprider med den. Ingen vågar vara där. Jag har betalat tiotusentals kronor för min plats, och alltförstörs av dem.

Bekräftat: Färre besökare i år

När GP tar upp klagomålen för mässans kommunikationschef Birgitta Jacobsson Ekblom, säger hon att hon inte har mottagit några rapporter om volymen på Nya Tiders ljudutrustning från medutställarna, men att hon uppmuntrar alla utställare att höra av sig när någonting upplevs vara på tok.

Gällande det minskade besökarantalet kan hon bekräfta att, ja, det har under torsdagens och fredagens mässa varit ungefär 10 procent färre besökare på årets bokmässa än förra årets. Men hon skulle inte gå så långt som att kalla det för ett fiasko.

– Det är inte en dramatisk förminskning, tycker jag. Dessutom är det två dagar kvar. I morgon ska vi delge alla den slutgiltiga besökssiffran på vår presskonferens.

Vad anledningen till publiktappet är kan hon bara spekulera i såhär långt.

– Några har av olika skäl valt att gå till andra arenor. Men jag tror att alla skulle hålla med mig om att de gäster som är här är väldigt entusiastiska och glada över mässan.

ANNONS

Besökare Bokmässan 2017

torsdag: 17 101

fredag: 21 953

lördag: oklart än så länge

ANNONS