Blåvitts akademifokus allt tydligare: "Börjar gå från snack till verklighet"

IFK Göteborg har varit tydligt med att klubben nu ska satsa på de egna talangerna. Mot Sirius fick näste yngling chansen – Andreas Öhman. När domaren Glenn Nyberg blåste av matchen var åtta av Blåvitts spelare fostrade i klubben.

ANNONS
|

Satsningen på de egna har trätt fram som en allt viktigare del av IFK Göteborgs identitet som klubb under 2017. Med begränsade resurser har det varit det naturliga, det enda, alternativet. Mot Sirius togs det till nästa steg. Sju egna produkter avslutade matchen – bara Thomas Rogne, Mikkel Diskerud, Elias Omarsson och Tobias Hysén är inte fostrade i klubben.

Senast in i raden av talanger med gedigen Kamratgårdsbakgrund att få speltid är Andreas Öhman.Värmlänningen kom till Blåvitt 2014. Redan i fjol fick han resa med A-laget i Europa League, men det var först mot Sirius som den allsvenska debuten kom.

ANNONS

– Det känns skitbra. Jag hann inte tänka så mycket men jag lär få smälta det i kväll och då lär det känns väldigt bra, säger han.

Han bytte av Emil Salomonsson efter 87 minuter – och var relativt nöjd med sina minuter på Gamla Ullevis gräs.

– Jag hade en touch och en missad touch men det kändes bra. Det var kul att få debuten avklarad, säger han.

Ingen kontakt med Gren

Kontraktet går ut efter säsongen – nu hoppas han blir kvar.

–Jag har fokus på Blåvitt. Men jag har ingen aning hur det blir.

Har du någon kontakt med sportchefen Mats Gren om en förlängning?

– Jag har ingen kontakt alls.

Med segern mot Siriuskan nu fokus delvis riktas mot 2018, Alf Westbergs och Mats Grens fokus på att fortsätta ge akademispelarna plats i truppen och på planen fortsätter. Under fredagen debuterade Öhman, August Erlingmark spelade från start som mittfältare för första gången på två månader och Billy Nordström höjde sig rejält på vänsterbacken. Dessutom kom Sebastian Ohlsson in i andra halvlek som vänstermittfältare och träffade virket.

"Vi sätter ut bästa laget"

Satsningen på unga är medveten, men ingen ”kvotering”.

– Det är ingen tvekan att vi sätter ut det bästa laget. Det kommer vi göra de sista fyra matcherna också. Samtidigt är det så att man väntar lite på den här möjligheten också, säger Alf Westerberg.

ANNONS

Sebastian Ohlssonfick visserligen bara sju minuter mot Sirius, men det är en viktig och stor investering i hans erfarenhetsbank, menar Blåvitts tränare.

– Sebastian har presterat väldigt bra länge. Det har varit tufft för Sebastian. Vi har haft en situation där han har jobbat på bra och gjort sig förtjänt av den här möjligheten. Jag hade mer än väl unnat honom att sätta det skottet som gick i ribban, säger han.

Tydlig förändring

August Erlingmark är tillsammans med Pontus Dahlberg den spelaren som fått en viktig roll redan. A-lagskontraktet skrevs på under våren och mot Sirius gjorde 19-åringen sitt17:e allsvenska framträdande. Han har märkt av hur klubbens syn på de egna talangerna har förändrats.

– Det är kul att det börjar gå från snack till verklighet. Det har växt några frön och nu börjar man tro på det på riktigt. Vi får chanser och då gäller det bara att ta dem. Jag tror absolut att det här har gett U19 och U17 en jäkla skjuts. Tron på att man kan komma upp i A-laget är anledningen till att man tränar, det var det man såg framför sig när man var i U19. Då är det skönt att de uppifrån tittar ner också och inte bara tittar på utländska klubbar, säger han.

ANNONS
ANNONS