Blåvitt tjänar miljoner på arenabyte

IFK Göteborgs premiärflytt till Nya Ullevi ger ett välkommet klirr i kassan. Klubben räknar med att tjäna mellan en och två miljoner kronor mer än om matchen hade spelats på Gamla Ullevi.

ANNONS
|

IFK Göteborgs allsvenska premiär mot Malmö FF ser ut att bli göteborgsfotbollens största publikfest på tio år. På onsdagen var 24 400 biljetter sålda och klubben räknar med att fylla de 30 000 utannonserade platserna innan mars blir april.

Hade matchen istället spelats på Gamla Ullevi hade maxkapaciteten stannat på runt 17 000 personer.

"Räknar med att tjäna någon miljon"

Skillnaden syns inte bara på publiksiffran. Flytten till Nya Ulleviger dessutom IFK mellan en och två miljoner kronor i nettovinst.

– Vi räknar med att tjäna någon miljon på flytten. Sen blir det en annan kostnadskostym på Nya Ullevi och vi har inte full koll på hur stor de ökade kostnader blir förrän efter evenemanget. Men vi tror att det blir mellan en och två miljoners skillnad mot att spela på Gamla Ullevi, säger klubbens kassör Jakob Andreasson.

ANNONS

"Värdefull kompetens"

Beslutet att flytta premiären till Nya Ullevi, som inte hyst en stormatch sedan IFK Göteborg mötte Trelleborg i guldmatchen 2007, beror också på att Blåvitt vill förbereda sig på att kunna hantera stora evenemang i framtiden.

– Syftet är att testa och återskapa förmågan att hålla stora evenemang. Den kunskapen är bra att ha i huset. Det är värdefull kompetens, säger Jakob Andreasson.

Vilka extra kostnader innebär det att flytta till Nya Ullevi?

– Framförallt är det ökade personalkostnader. Det är fler ytor att bemanna och det innebär ökade kostnader.

Rejält publiktapp

Förra säsongen sjönk IFK Göteborgs publiksnitt från14 350till 11 786. Att då kunna rivstarta säsongen 2017 med att spela inför 30 000 åskådare ser Jakob Andreasson som viktigt.

– Vi får en positiv start på allsvenskan. Det blir den största enskilda matchen i västra Sverige och den här matchen sätter en prägel på säsongen, säger han.

Kan det bli aktuellt att spela fler matcher på Nya Ullevi?

– Det funkar extra bra på en premiärmatch. Det innebär en extra ansträngning men vi får se om publikintresset finns för att göra flera matcher där. Om det blir europaspel kan det vara ett tillfälle då det kan bli en flytt.

ANNONS